6 мита за грижите за косата

Популярни вярвания, в които няма истина

30 септември 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Може би най-популярните митове за грижите за косата са, че ако се суши със сешуар, се изтощава, а, ако редовно подстригваме връхчетата ѝ, ще стане по-силна и ще расте по-бързо. И двете твърдения са неверни, а ето и още няколко, заедно с медицинското обяснение защо те са по-скоро мит, а не реалност.

По-добре е да оставим касата да изсъхне сама. Повечето хора са убедени, че ако оставят косата си да изсъхне от самосебе си, това е най-доброто. Това важи за късата коса, която на въздух може да са изсуши за 15-20 минути, правилото  обаче не работи за дългите и гъсти коси.
Те съхнат бавно и трудно. Молекулите на водата проникват в косъма и намаляват концентрацията на протеини. Затова той губи еластичност, става чуплив и лети във всички посоки.
Дългите коси е добре да се сушат със сешуар, но но ниска температура.
Спането с мокра коса също е опасно по няколко причини.

Пърхот – кожата на главата е суха. Точно обратното е. Пърхотът възниква в резултат на повишена активност на мастните жлези. Ако ние допълнително стимулираме скалпа с масажи и нанасяме балсами и етерични масла, ще стимулираме омазняването.

Постригването на крайчетата засилва растежа. Това е един от най-популярните митове. Косата расте, без значение колко често се постригва.

Снимка: Shutterstock

Това в голяма степен се диктува от гените, отчасти е свързано с начина ни хранене и нутриентите, които приемаме с храна и добавките.
Определящ фактор е активността на космените фоликули.

Ако е вързана на опашка или свита в кок, капе по-усилено. Тези прически могат да засилят косопада само, ако косата е силно стегната или вързана с опъване. Ако е леко прихваната и стои свободно, риск няма.

Задължително трябва да се плакне със студена вода. 
Прието е да се смята, че изплакнето със студена вода запечатва ламелите на късъма и това помага за заздравяването му, прави го по-гъвкав и еластичен. 

Снимка: Shutterstock

Всъщност косъмът няма рецептори за студено и топло и не реагира при промяна на температурата. Така че този ритуал е без особено значение.

Честото разресване прави косата по-силна и здрава. Достатъчно е да решете косата сутрин и вечер преди сън.
Честото разресване стимулира отделянето на мазнина от скалпа и тя се омазнява и се замърсява по-лесно. А препоръката за 100 движения с четката само може да засили косопада и да изтръгне някои косъми, които не са готови да паднат.
Активното разресване от друга страна допринася за наелектризиране на космите,  те летят във всички посоки и трудно се прави прическа.

Източник, адаптация Мона Васиева 
 

 

 

Коментари
Последни видеа