Ако косата капе усилено, включете в менюто си тези 5 плода

Не само витамините в тях са от помощ

26 юни 2019 г.

Снимка: Guliver /iStock

Знаете ли, че ябълките съдържат витамини, които пречат за образуването на пърхота? А именно той често е причина да усиленото капане на косата, съобщава The Daily Mail. 
Тези 5 плода могат да ограничат или да спрат косопада.

Папая. Най-мощният „строителен“ компонент на нашето тяло е колагенът. Организмът ни го синтезира от определени аминокиселини, които обикновено се съдържат в говеждото месо, кокошките, рибата, яйцата, млечните продукти.
За процеса е необходим също така и витамин С.

Снимка: Guliver /iStock
Екзотичният плод папая съдържа именно комбинацията от ценни аминокиселини и вит. С.
Освен това този плод е източник на калций, който също помага и спира косопада.

2. Ананас. Много се пише за вредната роля на свободните радикали – нестабилни атоми, които се образуват в организма ни, увреждат клетките, като ускоряват стареенето и болестите. Свободните радикали вредят и на косата – атакуват луковицата на корена като ускоряват процесите на по-усилено капане особено в зряла възраст.
Антиоксидантите от ананаса противодействат на тези процеси.

Снимка: Guliver /iStock

3. Праскови. За да се запази косата здрава и лъскава, кожата на скалпа трябва да се овлажнява. Там се намират и отворите на потните и на мастните жлези, които „смазват“ косъма по време на растеж. Когато кожата на главата е прекомерно суха, процесът се затруднява.
Прасковите са особено богати на витамини А и С, които помагат за овлажняване на кожата.

4. Киви. Този плод е богат източник на витамини А и Е, на флавоноиди и антиоксиданти като бета-каротин, лютеин и зеаксатнин.

Снимка: Guliver /iStock

Кивито съдържа и голямо количество витамин С, необходим за производството на колаген, а също така и мастните киселини омега-3, които подсигуряват добро овлажняване. И не на последно място те са източник на мед, който помага на косата да съхрани естествения си цвят и здравина.

5. Ябълки. Те съдържат витамините A, B и C, които са нужни за заздравяване кожата на скалпа и предотвратяват появата на пърхот. Ябълките са богати също така и на антиоксиданти, които се борят с вредните свободни радикали.
Още през 2002 година японски учени доказаха, че екстракт от ябълки помага за растежа на косата.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа