Детето скърца със зъби в съня си. Защо

6 често срещани причини, глистите не са сред тях

13 август 2022 г.

Снимка: Getty

Детето скърца със зъби през нощта – има глисти, уверено ще кажат много родители. Но не! Тази версия е популярен мит и няма нито едно научно потвърждение.
Педиатърът д-р Марина Калашникова изброява други 6 водещи причини. 

Скърцането със зъби през нощта е известно в медицината като бруксизъм. Долната челюст се движи интензивно спрямо горната в различни посоки, поради което зъбите влизат в контакт и се чува неприятен звук. Случва се често, при 20-30% от децата на всяка възраст. Достига пик към 10-13-годишно възраст. Причините са различни.

1. Болка
При малки скърцането със зъби може да бъде отговор на дискомфорт в ухото или при никнене на зъби. Децата страдат от сърбеж и се опитват да почешат венците си - майките и татковците се събуждат от тракане или почукване.
При по-големи скърцането през нощта се появява при смяна на млечните зъби с кътници.

2. Стрес
Емоционалният стрес, свързан с промяна в познатата среда, е рисков фактор. Детска градина, училище, нова бавачка, приятели, преместване – дори малкото притеснение се отразява на психиката на детето.
Скърцането със зъби е един от признаците, че нервната му система е в дисбаланс.

3. Неврологични разстройства
Скърцат със зъби деца, които не спят спокойно. Говорим за такива диагнози като нарушение на вниманието или обструктивна сънна апнея, хиперактивност. При тях бруксизмът може да се появи и през деня.
По-емоционалните деца скърцат със зъби дори при малки неприятности и леки промени в настроението.

4. Авитаминоза
Дефицитът на калций, магнезий, витамини от група В също може да предизвика нощно безпокойство. Именно тези микроелементи и витамини облекчават стреса, намаляват възбудата, влияят на мускулните контракции, подпомагат работата на сърцето и нервната система.


Снимка: Getty

5. Сливици
Разрастването на тъкан в назофаринкса с течение на времето води до затруднено дишане и неправилна захапка. За детето е трудно да си поеме дъх, сънят му става тревожнен и скърца със зъби.

6. Наследственост
Ако един от родителите страда от бруксизъм, вероятността и детето да скърца със зъби през нощта се увеличава. Механизмът на заболяването все още не е изяснен, но се свързва основно с развитието на ендокринната система. 
При липса на натоварване  детето може рефлексивно да стисне челюстите си през нощта.
Редувайте меки, пасирани храни с пресни зеленчуци и плодове, давайте ги ненарязани. За детето е важно да дъвче. Навикът  да гризе моркови е много полезен. 

Кога детето скърца със зъби
Най-често скърцането продължава около 5-10 секунди и се появява на границата на бавната и бързата фаза на съня, когато спящият е неподвижен, а в съзнанието му кипи работа – вижда ярки картини, как лети, бяга, спори ...
Не е нужно да будите детето, за да престане да скърца. Това няма да помогне, а напротив, ще изостри проблема, като го лиши от качествена почивка.

Бруксизмът може да доведе до усложнения, които на пръв поглед не се забелязват, но впоследствие се проявяват все повече и повече.
Сутрин детето се чувства уморено и слабо, през деня се оплаква от болки в скулите или чувствителност на зъбите поради изтъняване на емайла, а на вечеря почти не дъвче храната.
Може да има дискомфорт в синусите, възпаление и кървене на венците,  захапка.

Снимка: Getty

Как да помогнем

Наложителна е консултация с невролог и зъболекар, за да се сложи точна диагноза и да започне лечението.
Децата с бруксизъм се нуждаят и от психологическа помощ. Отидете на специалист, установете причината за стреса, обградете малчугана с внимание и грижа.
Ако скърцането по появява рядко, ако детето се събужда весело, можете да се ограничите до общи препоръки:

- установете режим на сън както през деня така и през нощта;

- за бебето използвайте гризалки и анестетични гелове, когато зъбките пробиват ;

- правете редовни разходки на открито;

- осигурете рационално хранене, обогатено с витамини и микроелементи;

- изключете от менюто твърде сладки, мазни храни и такива с изкуствени багрила и консерванти;

- не давайте храна през нощта;

- отделете внимание на спокойната подготовка за сън: спокойни игри, топла баня, приспивни песни, приказка.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа