Искате да влезете във форма след раждане, дайте си време

4 сериозни аргумента от д-р Сияна Живкова

02 ноември 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Най-силното желание на всяка млада майка е скоро след като роди „да влезе в старите си дънки“. Изразът добил популярност, става нещо като единица мярка за бързо възстановяване.
Пример дават в Instagram и Twitter звезди като 30-годишната Меган Фокс, която роди трето дете, Пипа Мидълтън, която тренира през цялата бременност, вечно усмихнатата актриса Кейт Хъдсън, която 3 седмици след като роди дъщеричката си, влезе в залата да тренира и показа в Instagram завидна фигура.

Защо не бива да бързаме обяснява д-р Сияна Живкова,  дерматолог в  Derma Clinic South Park.

Снимка: личен архив

Бременността през всичките 9 месеца удвоява много параметри в тялото като например – двойно кръвообращение, размер на матка – 9 пъти, обем на течности... А щом завърши, иска бавен рестарт на организма. И време той да се възстанови.
Вместо да оставят време за физиологична адаптация, някои жени започват с диетични режими, масажи, пият хранителни добавки, за да се освободят от задържаните течности. Силното им желание е бързо да влязат във форма, целулитните натрупвания да се разнесат и те да не изглеждат така пухкавички.

С бързането си те грешат. Защото стените на кръвоносните съдове се възстановяват бавно, трябва време да се приберат и да върнат еластичността си, а структурните им елементи да се пренаредят. Всичко, което натоварва стените на кръвоносните съдове, на практика забавя възстановяването.
Този процес продължава до 1 година след раждането на детето. Това време е необходимо, от една страна, да се възстанови клапният механизъм в самите съдчета, а от друга те да се пренагласят към циркулация на по-малък обем кръв. Няма как съдовете директно да се свият, когато обемът на кръв намалее на половина.

Другата причина са хормоните. Дренажът става естествено с времето с изравняване нивата на женски и мъжки хормони и с тяхната регулация.

Топлинното натоварване е не по-малко вредно от ултравиолетовото

Топлината разширява съдовете – глезените отичат и се усещат болезнено, но това се случва и с капилярите на лицето, които също са изложени на топлина и слънце. Обикновено родилките и младите майки имат видимо червени бузи, заради повишеното налягане в малките кръвоносни съдове, в капилярите. За да се възстановят, трябва време. Трябва да се пазят и от лъчите, и от топлината.
Топлината през горещите летни месеци забавя възстановяването на тези съдове, затова и лицето по-дълго остава червено.

Снимка: Guliver / iStock

Дори жената тя да е нанесла фотозащита с висок защитен фактор, той не я предпазва от целия видим спектър на слънчевата енергия. Топлината е тази, която разширява капилярите. Затова е важно да се помни, че фотозащитата на е панацея.

Тя е задължителна, заради нивата на хормоните, които се запазват високи и след раждането, и по време на кърмене. Известно е, че хормон + слънце = на пигментация.
Използването на фотозащита обаче не предпазва изцяло от риска за хиперпигментация. Тя може да го намали, но не да гарантира 100 процента протекция.

Спорт

До 1 година след раждането на бебето всички хормони в младата майка са с високи нива. Още от бременността и кърменето. Има нужда те да се регулират.
Ако тя започне бързо да отслабва, да спортува, да прави усилени тренировки и натоварвания, съдовите стени допълнително се натоварват. Желанието да се засили коремната преса и отпуснатият силует да се прибере и стегне с упражнения, увеличава риска от поява на хемороиди.

Освен това, усилените тренировки и коремните преси не позволяват и на съдовете на краката и на разширените вени да възвърнат еластичността си.

Снимка: Guliver / iStock

Така че желанието коремът бързо да се прибере и стегне е свързан с тези 2 риска.

Косопад

Сред раждане косата обикновено пада по-усилено – това е така нареченият реактивен косопад. Случва се заради промяна в хормоналните нива. 
Всяка жена знае, че по време на бременността косата е прекрасна. Същото така естествено и нормално е след като роди тя да почне да капе и да не изглежда така лъскава и силна. 

Първата причина е анемията – след раждане жената често развива анемия, заради кръвозагубата и по-бавното ѝ възстановяване, а другата причина са хормоните.
Омазняването също допринася за капането. Защото себореята усилва косопада.
Процесът е обратим, но трябва време. 
В желанието да спре косопада, жената често бърка – използва ампули за растеж, прави масажи, фрикции ...
Използването на ампули утежнява косъма и той по-бързо пада.

Снимка: Guliver / iStock
Не се налага косата допълнително да се стимулира. По-добре е да се изчака, защото „грижите“ пречат за нормалното възстановяване на космения фоликул.

Диетите

Разумно е в периода на възстановяване младата майка да се откаже от силово спортуване и да не се подлага на диета. Да хапва на често по малко, но от всичко.
Ако възстановяването стане плавно и лицето ще има полза – изконсумираната подкожна мазнина и отпуснатата кожата (от задържането на течности и освобождаването им по-късно), няма да са така видими. 
Хроничното недоспиване подчертава тези промени. И в този период сънят, а не околоочният крем помага.
Нещо повече – кремът може да дойде в повече, „да натежи“ и да фиксира бръчиците като задълбочи проблема, вместо да го реши.

Торбичките по очите също са резултат на проблеми в циркулацията и както всички съдове в организма и тези имат нужда от време, за да се стегнат и приберат. Дренажните процедури не са от полза. Топлината също е враг. Те натоварват допълнително съдовете. 
Така че бързането в много посоки не носи полза. И моят съвет към младите майки е: „За всяка намеса и процедура изчакайте поне 1 година.“

Обработи и записа Веселина Мончева

Д-р Сияна Живкова консултира в Дерматологична клиника Южен парк , бл.44, след предварително записване на тел. 0888070105 или на мейл info@dermaclinic.bg

Коментари
Последни видеа