Кога хлапето трябва да сложи очила

Дали лошото зрение се наследява от родителите, обяснява офталмолог (част 2)

02 декември 2022 г.

Снимка: Getty

В първата част на материала специалисти дадоха отговор на някои популярни заблуди и митове, свързани с детското зрение. Дори обориха твърдението, че морковите пазят очите. Отговориха и на въпроса дали смартфонът наистина разваля зрението и защо е вредно да четем легнали. 
Дали наследяваме лошото зрение от родителите и трябва ли детето да сложи очила или може да носи лещи ...
На тези и други въпроси отговаря офталмологът д-р Михаил Ливант.

"Лошото зрение се предава по наследство"
Както доброто, така и лошото зрение могат да бъдат наследени. Генетичният фактор в този аспект играе важна роля. Но за последните 20 години броят на хората с увредено зрение се е увеличил значително. Това е цената на прогреса. Повече гледане на близко разстояние, повече проблеми със зрението.
Ако родителите имат миопия (късогледство), астигматизъм или далекогледство, има вероятност детето също да ги наследи. Ето защо както на децата, така и на възрастните се препоръчва да ходят на профилактични прегледи веднъж годишно.
Но дори ако родителите имат добро зрение, това не гарантира, че детето няма да има зрителни патологии.
Освен това при прекомерен зрителен стрес, късогледство може да се придобие на всяка възраст.

„Пазете зрението си. Когато сложите очила, то ще се влоши“
Ако очилата или контактните лещи са избрани правилно, след подробен офталмологичен преглед, те никога няма да допринесат за влошаване на зрението. Напротив, ако оптичната корекция не се направи на време и хлапето не иска и отлага слагането на очилата, това наистина ще навреди.
Що се отнася до контактните лещи за деца, това също е индивидуален въпрос. Няма категорични противопоказания за използването на SCL (меки контактни лещи), ако детето няма патологии на предния сегмент на окото (конюнктивит, кератит, ерозия на роговицата и др.).
Дали лекарят ще препоръча използване на контактни лещи, зависи не от възрастта, а от зрелостта на детето. Носенето на контактни лещи включва спазване на определени хигиенни и предпазни мерки.
Едно дете може да започне да носи лещи от 7-8-годишна възраст. В началото ще има нужда от помощ, но с времето ще се научи да прави всичко само.

„Само момчетата страдат от далтонизъм“
Мъжете наистина страдат от цветна слепота много по-често от жените. Само 0,5-1% от представителите на слабия пол имат проблеми с цветовата чувствителност, докато при мъжете този процент е около 8. Причината за това е генен дефект на Х хромозомата. Тъй като този ген е рецесивен, той се потиска от здравия ген, ако присъства. И понеже мъжете имат само една Х-хромозома, вероятността да получат дефектен ген е много по-висока, отколкото при жените с XX генотип.

„Гимнастиката на очите лекува късогледство“
Както вече разбрахме, цилиарните мускули са отговорни за способността за фокусиране на погледа на различни разстояния. И да, някои визуални упражнения могат да ограничат развитието на миопията.
Известният детски офталмолог E.С. Аветисов е разработи цял набор от упражнения и гимнастика за очите. Можете сами да се запознаете със схемата, но е по-добре първо да се консултирате с офталмолог.

Мона Василева

 

 

Коментари
Последни видеа