Много неща: какво прави бъдещото бебе в утробата

То се движи, рита, а дали спи ...

08 декември 2022 г.

Снимка: Getty

Благодарение на най-новите методи на изследване лекарите и учените вече могат да открият какво всъщност прави нероденото бебе в утробата на майката. И това е невероятно.

Слушат и учат
В края на втория семестър слухът на детето е вече доста добре развит. Изследванията показват, че бебета, на които им четат приказки или пеят песни, докато са още в утробата, разпознават мелодии след раждането.
Проучване сочи, че някои дори могат да разпознаят езика, който се говори у дома. Колкото и странно да звучи, те започват да учат още в корема на майка си.

Играят
Ултразвуковата технология наистина може да улови моментите, когато бебето си играе в утробата на майката. Обикновено основна „играчка“ за него е пъпната връв. Е, ако бъдещата майка очаква близнаци, бебетата ще взаимодействат помежду си през цялата бременност.

Хълцат
Когато бременната почувства леки треперения в стомаха, това странно усещане обикновено е хълцането на бебето. Случва се още през първия триместър. Някои хълцат повече, други по-малко.

Дишат
Бъдещите майки с нетърпение очакват първата глътка въздух на бебето. Всъщност бебетата започват да дишат много преди раждането. Те плуват в амниотичната течност, вдишват и издишват, сякаш вдишват въздух. На ултразвук понякога можете да видите как детето поема и изпомпва течност обратно, а малките му гърди се издигат и отпускат.

Илюстрация: Getty

Опознават миризми
Странно, но бебето наистина се запознава с миризмите още от утробата. Проучванията показват, че бебетата реагират на миризмата на цигарен дим, освен това те могат да уловят миризмите на храни, които майката яде. Факт е, че миризмата се предава чрез амниотичната течност, която често съдържа следи от храна, тъй като се филтрира през плацентата. Така че по време на бременността, менюто на майката е от голямо значение. 

Прозяват се
Да, дори неродените бебета имат периоди на сън и бодърстване. И те се прозяват, докато са в утробата на майка си. 
Изследванията показват, че почти всяко дете прави това. Прозяването обаче не означава непременно, че му се спи. Учените смятат, че то е свързано с нервната система.

Правят физиономии
Бебетата имат над  19 изражения на лицето  и то още през третото тримесечие. С тях изразяват тъга, радост, недоволство. Могат дори да се усмихват, според проучване в Обединеното кралство.

Плачат
Учените отдавна са документирали плача на бебета в утробата. Това не са истински сълзи, а тихи звуци, идващи от бебето, като ридания, заглушени от околоплодната течност. Защо това се случва все още не е известно. В края на краищата, благодарение на плацентата и на пъпната връв, на детето не му липсват хранителни вещества и не трябва да се тревожи за памперси. Но бебетата имат емоции, като всички нас.

Снимка: Getty

Смучат пръста си
След раждането бебетата ще поставят всичко в устата си, от любимата си играчка до боклука, който намерят под дивана. И, разбира се, лапат пръстите си. Но се оказва, че го правят още от утробата. Използвайки ултразвук, лекарите са наблюдавали как бебетата се успокояват, като лапат палеца си по същия начин, по който по-късно го правят със залъгалка.

Усещат вкус
Езикът и устата на бебето се формират рано и до деветата седмица и по езика им вече има дори малки вкусови рецептори. Бебетата поглъщат амниотична течност, за да вкусят мини „следи“ от това, което майка им яде и пие. И най-странното от всичко е, че ултразвуково сканиране е записало как бебетата лижат плацентата, когато мама яде една от любимите им храни.

Сънуват
Изследванията показват, че бебетата преминават през REM сън. Това се доказва от бързото движение на очите, което се случва при възрастни по време на дълбок сън. Странно е, но те определено сънуват.

Танцуват
Бебетата са музикални по природа и това личи много преди да се родят. Изследвания сочат, че докато бебетата се учат да контролират движенията си, са принудени да се синхронизират с ритъма на песните (известно е, че започват да чува звуци много преди раждането). Те дори могат да изпитват емоции от мелодиите, да са щастливи от една музика и разстроени от друга.

Чувстват докосването
Някои майки обичат да галят корема си и да усещат, че бебето реагира. Според лекарите бебетата реагират на допир и на потупване по корема. Това е много важна част от развитието на мозъка им.

Изследват себе си
Един от най-важните начини за разбиране на света около нас е усещането за допир. За нероденото е много важно да започне да опознава тялото си. Бебетата се докосват, докато са в утробата на майка си, разбират как работят ръцете и краката им и др.

Усещат стреса
Според изследвания някои от движенията на бебето в корема на майката могат да бъдат причинени от стреса, който преживява майката. Когато тя е под силен стрес, например, то докосва лицето си с лявата ръка. 
Лекарите са сигурни, че стресът, преживян от майката, влияе върху растежа, развитието и психиката на детето. 

По материали на Parents, Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа

Смелост

09 февруари 2023 г.