Морковите няма да помогнат: 3 популярни мита за детското зрение

Време е да ги развенчаем и да чуем лекарите (част 1)

29 ноември 2022 г.

Снимка: Shutterstock

От ранно детство мама и татко пеят позната песничка „Зеленчуци, който не яде“, а след това повтарят „Яж, моркови“ ще виждаш като ястреб. Дали?

Има много митове, свързани със зрението и малко научни обяснения за тях. А, когато не можем да обясним на детето, е много вероятно то да не се вслуша в наставленията.
Защо, например, не трябва да лежи и да гледа телевизия или дълго да четете от екрана на смартфона? Много родители, баби и дядовци нямат отговор на тези въпроси.
Ето обяснението на офталмолога д-р Михаил Ливант.

„Яж моркови – полезни са за зрението“
Витамин А е полезен за очите и морковите го съдържат в изобилие. Той предотвратява дегенеративни процеси в ретината и лещата на окото. Витамин А също така стимулира производството на родопсин, зрителен пигмент, който участва активно във възприемането на здрача.
Подобряват ли морковите зрението? За съжаление не. Но е добре детето профилактично да ги похапва.

„Пак ли си на телефона? Скоро ще ослепееш!"
Веднага трябва да се каже, че ключов фактор тук е разстоянието до екрана. Независимо дали става въпрос за смартфон, таблет или учебник, разстоянието от очите до обекта трябва да бъде поне 30-40 см. В противен случай очите са в беда: получава се спазъм на цилиарните мускули (акомодационен спазъм).
Тези мускули са разположени вътре в окото и осигуряват адаптиране на зрението към различни разстояния. Благодарение на тях можем да фокусираме очите си върху близки и далечни обекти. Но като всеки мускул в тялото, те са склонни да се уморяват.
Когато гледаме надалеч, цилиарният мускул се отпуска, когато гледаме наблизо, се напряга.

Така че помислете как ще се чувства един мускул, ако цял ден и под това напрежение? Опитайте се да стоите на един крак и след това да седнете. Ще можете ли? Разбира се, че не. Мускулите са били така пренапрегнати и вече не могат да се отпуснат.
Същият процес протича и в очите. Първо се появява спазъм и след това окото започва да се пренастройва към режима на натоварване, който изпитва по-често. Тоест, ще вижда на близо добре, а на разстояние - лошо. Това крие риск детето да развие късогледство.

„Четеш на лоша светлина и легнал – ще сложиш очила“
Ясно е, че прогресът не може да бъде спрян и мониторите все повече изместват хартията. Въпреки това, книгата или учебника (когато светлината е добра) щади повече очите, отколкото четенето от монитор. 
Мониторите на смартфони и таблети обикновено са доста малки и очите ни почти не се движат, докато четем. Когато държим книга, погледът ни става по-динамичен.
Има и друг момент. Не е особено удобно да държите книгата в ръка в сравнение с телефона или таблета. Затова от време на време ние оставяме книгата на масата или на страни и променяме позицията на тялото. Това дава почивка на очите. Има динамика, която позволява на мускулите на окото да се разтягат или отпускат.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа