Неприятни изненади след раждането, за които никой нe говори

Здравословни проблеми, за които често забравят да ви предупредят

28 ноември 2022 г.

Снимка: Getty

Усещане за празнота в корема
По време на бременността бебето постепенно расте и избутва вътрешните органи, но след раждането те не се връщат веднага на мястото си. В същото време кожата и мускулите не се възстановяват. След два месеца вероятно те ще се върнат в предишното си положение.
Някои жени възстановяват теглото и състоянието на кожата, сякаш не са раждали, при други разтяганията и стриите остават за цял живот.

Червени очи
Често след раждане жените забелязват, че по склерата на окото им има червени нишки, защото са се напъвали сило. Много родилки  не го правят правилно, особено при първо раждане, и от пренапрежение кръвоносните съдове в очите се пукат. С течение на времето очите се възстановяват.

Може да има по-силни болки, отколкото по време на раждане
Понякога раждането е почти безболезнено, заради упойките и епидуралната анестезия. А при секцио, жената е под обща или местна анестезия.
След раждането шевовете могат да дърпат и да болят (от цезарово сечение или перинеални разкъсвания), гърдите често болят от силния прилив на мляко, при кърмене може да има болезнени спазми при контракции на матката. И това продължава не няколко часа, а няколко дни или дори седмици.

Лохии
След раждането се отделят лохии, наподобяващи менструация. Това продължава 40-50 дни и, ако лекарят е забравил да предупреди жената, това може да я изплаши.

Силна жажда
След раждането ужасна жажда може да мъчи жената, така че не забравяйте да се запасите с вода. Можете да пиете до 2 литра на ден или дори повече. Има няколко причини за това: тялото попълва баланса на течности след загуба на кръв, хормоните бушуват, млякото започва да се образува. Всичко това задейства определени процеси в организма и се чувствате като пътник в пустинята.

Приливите на мляко са болезнени
Млякото може да се образува наистина в невероятни количества. Докато вашият мъж се радва, че гърдите ви са се увеличили с два размера, вие може да чувствате болка, тежест, дискомфорт, температурата може да се повиши. Процесът на кърмене също е болезенен, защото предизвиква контракции на матката.

Проблем с ходенето до тоалетната
След раждането жената може да има запек и проблеми с уринирането. Дори да забрави да иде до тоалетната. Това се дължи на факта, че натискът на плода върху пикочния мехур изчезва и младите майки престават да го усещат, дори ако е пълен. Ако има проблеми със запека, трябват лаксативи, които лекарят ще препоръча, както и правилна диета и пиене на много вода.

Любовта към детето не идва веднага
Не при всички майки, любовта към бебето идва веднага щом го зърнат или го вземат на ръце. Не при всички има рязък скок на хормона окситоцин, който носи много положителни емоции. При някои жени, заради големия стрес, процесът се бави. Те не разбират какво да правят с това малко същество. Важно е да наблюдават състоянието си. Емоционалната привързаност към детето може да се появи по-късно.Основното е да не се бърка следродилната депресия с баналната умора.

Бебето има необичайни изпражнения
Не бързайте да се плашите, ако изпражненията на бебето приличат на зелен пластилин и трудно се отмиват. Това е мекониум, който при преминаване към кърма или адаптирано мляко ще бъде заменен от други изпражнения.

Новороденото изглежда странно
Когато бебетата се раждат, те не изглеждат като по филмите. Кожата им може да е странно синкава, очите им може да не са на фокус, нослето да е издуто, а ушите - свити на тръба. Новороденото може да държи ръчичките да са свити в юмруци, а главата да е обърната на една страна. Като цяло то прилича повече на извънземно, отколкото на обикновен човек. Повярвайте, това скоро ще се промени.

По материали на Parents, Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа