Първа помощ при 6 чести травми

Изкълчване, нараняване, изгаряне – какво да правят родителите

13 юни 2018 г.

Илюстрция: Guliver / iStock

Ваканцията е време за игри и... травми. Изкълчен крак, кървящи колене и лакти, ужилване, изгаряне ...
Какво трябва да направят родителите, обясняват двама лекари он Бърза помощ - д-р Михаил Коневски и д-р Андрей Прилипко.

1. След полет от люлката

Люлките – без значение от вида им, са честа причина за травми. И то най-вече на главата. Конкурира ги само играта с топка.

Какво да се направи?

- Удареното място да се наложи с лед, за да не се появи хематом. Ако от носа тече кръв, то върху него се слага студен компрес.

- Главата на детето не бива да виси назад, защото кръвта от носа ще се стича към гърлото, а оттам може да попадне в дихателните пътища или в корема. А това може да доведе до повръщане.

- Мит е, че детето може да се простуди от студения компрес. Той се държи не повече от половин час и затова време няма как организмът да се преохлади.

- И още един мит. Ако на главата има цицина, то това е знак за мозъчно сътресение. В това няма нищо вярно.
При силен удар, лекарят ще прецени дали да направи рентген, без значение дали има хематом, или не и дали детето е загубило за кратко съзнание.

2. Падане от колело

То причинява най-различни травми на краката и на ръцете. Няма как само с оглед родителите да определят дали има нещо счупено.

Снимка: Guliver / iStock 

Такава диагноза се поставя, след като се направи рентген.
Разпространените вървания, че при счупване има загуба на съзнание и оток, са мит. Те може да се получат дори при силно разтягане на мускулите. 
Дали костта ще остане цяла след тежко падане, много зависи от силата и от ъгъла на удара.

Какво да се направи?

- При всяка травма на ръка или крак, удареното се налага с лед. Както и при травмата на главата, студът помага да не се получи синина и оток.
В следващите 24 часа е добре да се направи рентген.

3. Рани на колената

Няма дете, което поне веднъж през лятото да не си разбие колената. И, ако нараняването е тежко и кракът кърви силно, няма да мине само с гушкане, целувка и успокоение.

Какво да се направи?

- Раната трябва да се почисти от мръсотията със салфетка, а още по-добре с малря напоена в кислородна вода. Отгоре се поставя антисептична превръзка, за да предпази от залепване на кървавата коричка за дрехите.

- Не обработвайте кървящата рана с йод, защото може да раздразните наранената вече кожа. Може да намажете с йод около раната, за да предпазите мястото от инфекции.

- Не слагайте антибактериален крем или маз, защото така ще забавите процеса на зарастване. Използвайте ги само в случай, когато раната е загноила или, ако видите, че започва възпаление.

- Ако раната е дълбока и в нея са останали парченца кал, ако детето се е наранило с ръждива тел, пирон или друг предмет, ако се е порязало дълбоко на стъкло, се налага да бъде заведено на травматолог. Може да се наложи да се сложи ваксина против тетанус.

4. Падане от дърво

Катеренето по дървета е любимо занимание и за момчета, а и за момичета. А съревнованията често са, кой ще стигне най-високо. И може да зъвършат с падане.
Най-опасната травма е от нараняване на гръбнака.

Какво да се направи?

Ако след падането детето не може да се движи и се съмнявате за травма на гръбнака, не го местете до идването на Бърза помощ.
То не бива да се обръща, пренася на равно място, още по-малко под гърба му да се подлага възглавница. По-разумно е да не се прави нищо, отколкото нещо, което да навреди.

5. Заливане с вряла течност

При такъв инцидент малките деца трябва бързо да се закарат в болница. Заливането с чай или супа, не крие особено голям риск. 
По-опасно е, ако детето стъпи върху въглен или горящо дърво.

Какво да се направи?

Не е важно как е получена травмата – дали е от горяща течност или от огън.
- Поставете изгореното под течаща студена вода. Тя ще намали отока, ще изчисти раната и ще окаже охлаждащо въздействие.

- Забравете бабините съвети да мажете изгорено с олио или масло. Те носят само вреда.

- По-разумно е да се потърси лекар, който ще прецени какво да се направи след това.

6. Ухапване от животно

Може да е куче, котка, таралеж, птица ... и какво ли още не, което живее на двора в село или в гората.
Всяко ухапване е опасно за децата. Защото, заедно със слюнката, в раната може да попадне някаква инфекция и да зарази малчугана с тетанус, токсоплазмоза и  с най-опасното - бяс.

Какво да се направи?

- Първо раната и ухапаното място се мият старателно с вода и сапун. Ако раната е дълбока, е добре да я оставим под напора на течаща вода, за да отмие максимално попадналата вътре слюнка от животното, която може да съдържа и опасни микроорганизми.
- След това раната се почиства обилно с кислородна вода, а наоколо се маже с йод. След това детето на всяка цена трябва да се отведе в болница.
Лекарят ще определи в зависимост от вида на раната и ухапването какво да се прави. Той ще съобрази дали в района има опасност от бяс и дали се налага ваксина.

Ако детето е ужилено или ухапано от някаква насекомо, в повечето случаи не се налага лекарска помощ.
При ужилване от оса, пчела или стършел, е добре да се даде антихитстаминов препарат, за да се предотврати алергична реакция. 
Ако жилото на пчелата е останало забито и в раничката се вижда като черна точка, то трябва да се извади.

Текст: deti.mail.ru, превод Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа