Първите часове и дни след раждането: какво да очаквате

Болката не винаги означава сериозен проблем: понякога е знак, че тялото се възстановява

15 март 2023 г.

Снимка: Getty

Дългоочакваното бебе най-накрая е дошло на бял свят! Сега мама има много нови грижи и тялото ѝ трябва да се възстанови.
Как протича този процес и на какво трябва да обърне специално внимание, обяснява АГ-специалист.
Следродилният период, който започва от момента на изхвърлянето на на плацентата от тялото на жената и продължава един и половина до два месеца, е разделен условно на ранен и късен.

Ранен следродилен период
Този период започва от момента на раждането и продължава от 2 до 24 часа (в родилната зала).
По това време младата майка е под наблюдението на медицинския персонал, тъй като могат да възникнат усложнения – налягането ѝ да падне, да се появи кървене.
Акушерката оценява външния вид на родилката, за да предотврати кървене и тежка късна гестоза (токсикоза) и да види своевременно симптомите на инфекция. А също така тя контролира нивото на кръвното налягане и дишането, измерва пулса и телесната температура.

Какво може да ви тревожи
Умерена болка в матката. След раждането матката приема формата на топка, а дъното ѝ е на нивото на пъпа. Дължината е около петнадесет сантиметра, а теглото ѝ към един килограм. Обикновено матката трябва да е плътна, умерено болезнена.
Жената отделя кървав секрет, но количеството е умерено.

Два часа по-късно майката и детето се прехвърлят в болничната стая.
Преди това лекарите трябва да измерят кръвното налягане, пулса, температурата; да определят нивото на кислород в кръвта; да проследят височина на фундуса на матката, да оценят кървенето ...

 

Снимка: Getty

Естествените реакции на тялото са: жажда, втрисане, глад, леко повишаване на температурата, умора, болки в мускулите.

Поради силните напъни, кръвоносните съдове в очите могат да се спукат, по лицето да се появят синини.

Не се притеснявайте, всичко това ще премине след няколко дни. Процесът може да се ускори със студени компреси (слагайте ги за не повече от 5 минути).
Леките спазми в корема могат да бъдат обезпокоителни, особено ако жената е родила близнаци. Това е знак за възстановяване на силно разтегнатите мускули на матката.

Болката в перинеума - също в реда на нещата. Но това е само лек дискомфорт.
Ако болката е силна и е трудно да я издържите, незабавно се консултирайте с лекар.

Късен послеродов период
Той продължава от момента на преместване в стаята в родилното до изчезването на промените в тялото, причинени от бременността и раждането.

На този етап настъпват следните промени:

- размерът на матката постепенно намалява;

- постепенно намалява и до края на първата седмица подуването на външните полови органи напълно изчезва;

- менструалният цикъл се възстановява. По правило, ако жената не кърми, менструацията може да започне месец и половина два след раждането. Ако кърменето продължи, възстановяването на цикъла се случва в различен срок.

- постепенно изчезва пигментацията, която по време на бременността се появява по лицето, зърната, както и по бялата линия на корема.

Какво може да ви тревожи
Повишената чувствителност на гърдите е свързана с началото на лактацията. Ако има твърде много мляко, ще е необходимо да се изцеждате.

Секрети с миризма. Заздравяването на вътрешната повърхност на матката е придружено от отделяне на секрети, състоящи се от различни елементи на кръвта, ендометриални клетки, фетални мембрани, цервикална слуз. Те се наричат ​​лохии.
Обикновено миризмата може да се опише като на гнило. Те се появяват 3-4 дни след раждането, като могат да бъдат много обилни.
Постепенно обемът намалява и от 7-8 ден почти изчезва. Те се отделят в продължение на около от две седмици. Ако в същото време те станат по-обилни, ако температурата се повиши, ако се появи остра миризма, трябва да посетите лекар.

Запек. Проблемите с изпражненията могат да продължат до няколко седмици. За да подобрите работата на храносмилателната система и да се предпазите от запек, ако състоянието позволява, се опитайте да се движите повече, а също така включете фибри в диетата.

Промените в настроението са свързани с факта, че след бременността и раждането хормоналните нива се нормализират. Ето защо чувството на радост и еуфория може да бъде заменено от мрачни мисли, депресия и апатия.

Снимка: Getty

Препоръки на лекаря
За да може следродилният период да протече без усложнения, се препоръчва да се спазват някои правила:

- една седмица след изписването от болница, си запишете час при лекуващия акушер-гинеколог. По-специално, обсъдете с него контрацепцията;

- можете да възобновите сексуалната активност след 1,5-2 месеца след раждането;

- започнете да се къпете не по-рано от три до четири седмици след раждането;

- внимателно спазвайте правилата за хигиена: вземайте душ всеки ден, измивайте добре ръцете и гърдите, пред всяко кърмене;

- обърнете специално внимание на интимната хигиена. Изплаквайте гениталиите два пъти на ден с хладка вода, като използвате специални продукти и отделна кърпа;

- носете бельо от естествени тъкани;

- в продължение на три месеца след раждането използвайте специално подбрана превръзка, това ще ви помогне да се върнете във форма;

- изпълнявайте гимнастически упражнения, насочени към възстановяване на тонуса на мускулите на предната коремна стена.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа