Раната може да зарасне бързо и без следа

Ако нараненото се обработи правилно, белег не остава, обяснява д-р Стефан Станев

18 март 2023 г.

Снимка: Getty

Още щом проходи, детето почва да пада. И ако в първите години то е внимателно, предпазливо и обикновено пада от ниско и на меко, към 4-5 години нещата не стоят така.
Хлапетата стават все по-активни и все по-често се „срещат“, а с ръба на масата , забиват нас в асфалта. Коленете им са покрити с рани. И още преди да зарастват, получават нови.
Може ли ли „щетите“ от наравявания, порязване, охлузване да бъдат намалени. Това е темата на разговора ни с д-р Стефан Станев, началник отделение по детска коремна хирургия към УМБАЛСМ „Пирогов“.

 

Д-р Стефан Стоилов Станев е началник отделение по детска коремна хирургия към УМБАЛСМ „Пирогов“. Той има 2 специалности - обща и детска хирургия.

Д-р Станев, кога има риск след зарастване на раната да остане белег?
Почти винаги, дори при леко одраскване може да остане белег. Кожата в млада възраст се регенерира по-бързо, но и рискът от по-груби белези е висок. Те се наричат хипертрофични цикатрикси.

Има ли различен подход в грижата за раните от ожулване, порязване, изгаряне. Как да се грижим за зарастването им?
Когато е нарушена цялостта на кожата, първо трябва да се погрижим за нейното възстановяване. При леки ожулвания и порязвания раната се почиства добре. Може да се нанесе антибактериален крем или пудра. Има и различни спрейове за целта. Ако е необходимо се слага превръзка.
При по-тежко нараняване трябва да се консултирате с лекар. Когато имаме пълно възстановяване на кожата, можем да започнем да прилагаме силиконов гел, за да не остане белег.

Най-нежелателните белези са в областта на лицето, какво трябва да направи майката, за да не остане белег?
При нараняване на лицето е задължително да се използва силиконов гел против белези с UV фактор какъвто е Kelo-Cote® с фактор SPF30 за открити белези. Той образува ултратънък бързосъхнещ филм върху кожата и пречи за увеличаване на белега. Той подобрява цвета на кожата, намалява зачервяванията, хидратира и предпазва от слънцето белега.
Гелът се прилага два пъти на ден върху добре почистена и суха кожа, на тънък слой, изчаква се няколко минути да засъхне. Подходящ е за деца и за чувствителна кожа. Върху гела не се слага превръзка.

Кога започва мазането
Гелът се прилага се веднага, след като раната е заздравяла напълно. Използва се до получаване на добър резултат, оптимално до 3 месеца, но това зависи от белега, възрастта и типа кожа.
Добрата новина за майките е, че ефектът при децата настъпва за по-кратко и е по-добър.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа