В света има повече затлъстели хора, отколкото с тегло под нормата

Тревожната тенденция засяга една пета от жителите на планетата

18 април 2016 г.

Броят на хората с наднормено тегло е нараснал до 641 милиона през 2014 от 105 милиона през 1975 година, според изследване, публикувано в медицинския журнал The Lancet, пише Обекти.бг, цитирайки агенция "Фокус". Това е шесткратно увеличение за около 40 години. 

Проучването е сравнило индекса на телесната маса - измерване на телесните мазнини, базирано на височината и теглото, на приблизително 20 милиона души от 186 държави за периода от 1975 до 2014 година. Делът на затлъстелите хора е нараснал до 10.8 процента през 2014 от 3.2 на сто през 1975 година. При жените този дял се е увеличил на 14.9 от 6.4 процента, се посочва в изследването, проведено от екип от Лондонския кралски колеж. 

Според американския Център за контрол и превенция на болестите човек се смята за затлъстял, ако индексът на телесната му маса е 30 или повече. Наднорменото тегло носи риск от диабет, сърдечни заболявания, удар и някои видове рак - заболявания, които са главна причина за смъртността в глобален мащаб.

Авторите на проучването посочват, че ако тенденциите останат непроменени, една пета от пълнолетните хора ще бъдат с наднормено тегло през 2025 година. Последицата за правителствата по целия свят ще бъде увеличение на разходите за здравеопазване. 

Изследването е установило, че 118 милиона затлъстели хора - почти една пета от пълнолетните хора по света, живеят в шест англоезични държави с високи доходи - Австралия, Канада, Ирландия, Нова Зеландия, Великобритания и САЩ. Само в Съединените щати има почти 42 милиона мъже и 46.1 милиона жени с наднормено тегло.

Важно откритие на проучването е, че в същото време се е увеличил броят на хората с тегло под нормата - от 330 милиона през 1975 до 462 милиона през 2014 година. Най-засегнатите държави са Бангладеш, Индия, Афганистан и Еритрея. Маджид Езати, старши автор на проучването, посочва пред Boomberg, че увеличаването на броя на хората с наднормено тегло и тегло под нормата е взаимосвързано. “Проблемът наистина се свежда до това, че хората или нямат достатъчно храна, или нямат достатъчно здравословна храна”, казва той. “Това е проява на един и същи проблем.”

Коментари
Последни видеа