Не оставяйте бебето да плаче дълго, даже - изобщо не го правете

Психолози сравняват състоянието със страх от смъртта

15 май 2021 г.

Снимка: Guliver / iStock

Ново проучване доказа, че ако оставим бебето дълго време да плаче, това може да увреди развитието му. Плачът остава отпечатък и чувства, близки до „страх от смърт“, обяснява немската психоложка Катарина Салфранк в интервю пред в. Süddeutsche Zeitung.

Вцепеняване

Бебетата, които са оставяни продължително време да плачат, твърде рано отключват в мозъка си програма за „спешна помощ“ - състояние близко до вцепеняването, в което животните изпадат, когато животът им е застрашен. Така те имитират смърт.

„Всяка минута, в която бебето плаче, то изпитва страх от смъртта“, обяснява психиатърката.

Според специалистите, родители, които не реагират веднага на сигнала, който бебето изпраща, не постъпват добре нито със себе си, нито с детето.

Самичко да се успокои

Методът на прогресивно изчакване бебето само да се успокои, известен още като „системата 5-10-15“, е разработен от педиатъра д-р Ричард Фербер, невролог в детската болница в Бостън. Тя е широко използвана в Западна Европа и САЩ, но има и много критици. Според тях тя не дава никакъв ефект.

„Тази система няма и обучителен ефект за бебето, защото за него времето има различно измерение, в сравнение с това на възрастните. То не знае, че е плакало 5 минути“, коментира Салфранк.

Критиците

Тази позиция се поддържа и от други немски психиатри, които твърдят, че бебетата имат нужда от физическа близост и топлина, на която да разчитат, и която да „обслужи“ нуждите им и да намали степента на стрес. Защото само така те могат да изградят стабилна връзка на доверие с родителите си, а по късно и с други хора.

Според психолозите, посланието, което бебето изпраща с плача си, е: „Имам нужда от теб и от помощ!“

И, ако то плаче продължително, а никой не се отзове, за да помогне, това може да доведе до по-късни последици – проблеми със съня, тревожност, симптоми на депресия, които могат да се отключат, когато то порасне.

Мона Василева

 

 

Коментари
Последни видеа