9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

30 август 2023 г.
9 ранни признака на аутизъм

Снимка: Guliver / iStock

Аутизмът не е болест, а вродено психическо отклонение в поведението, при което за човека е по-важен вътрешният свят, отколкото външният. Това състояние не се лекува, но се поддава на корекции, особено в ранен стадий.

Аутистични признаци в различна степен се наблюдават у едно от 70 деца, като при момчетата това се случва два пъти по-често, отколкото при момичетата.

Някои странности се забелязват от самото начало - детето се развива, но има някои задръжки. При други след нормалното развитие до 1,5 – 2-годишна възраст настъпва обрат и някои умения се губят.

При 70% от наблюдаваните деца аутизмът е наследствено нарушение, според учени. Проявленията са различни: детето не отговаря на усмивката ви, речта му се забавя, докосването му е неприятно…  

В някои случаи то успява да се адаптира и да води нормален живот, в други – не, но е факт, че колкото по-рано започнат корекциите и обучението на детето на различни навици, толкова по-лесно е по-нататък, пише detstrana.ru.

Ето 9 ранни признака, които могат да ви подскажат, че става дума за това състояние:

1. Детето не отговаря на усмивката и не реагира при вида на майка си:

Бебетата на 2–3 месеца вече би трябвало да познават майка си, да ѝ се усмихват и да издават радостни звуци. Някои деца се усмихват дори на непознати хора, но тези с аутистични черти се отличават с по-слаби изрази на емоции. Не установяват зрителен контакт.

Обикновено, когато бебетата започнат да фокусират погледа си, се стремят да гледат в очите хората, които общуват с тях. Децата, страдащи от аутизъм, не установяват зрителен контакт дори когато разговарят с тях.

2. Не се интересува от хората:

Да огледат новия човек, да го проследят с поглед, да отвърнат на неговите мимики и жестове, да се вслушат в думите му – това е нормално поведение за малките деца, но един от ранните симптоми на аутизма е детето изобщо да не реагира на хората, които общуват с него. Не се нуждае да бъде забелязано, прегърнато и да поиграят с него.

За аутизма е характерна и липса на стремеж да подражават на възрастните и да копират поведението им.

3. Не обича да го докосват:

Повечето деца обожават нежните прегръдки, целувки, докосвания, не искат да слязат от ръцете на баба си и други близки на семейството. Децата с аутистични черти обаче не обичат никакви нежности, те не изпитват потребност да бъдат погалени, не искат да ги държат на ръце и дори се отблъскват от майка си.

4. Забавя се речта:

Отсъствието на навици за общуване е сред главните признаци, които говорят за аутизъм. Такива деца не произнасят нито дума даже когато станат на годинка, не сочат предметите, не реагират на името си, когато някой го произнася.

Речта им се състои от няколко основни фрази, които са чули, или са им повтаряли едно и също нещо много пъти. Понякога, когато им зададете въпрос, вместо отговор те просто го възпроизвеждат.

5. Има емоционални проблеми:

Аутистите не разбират чуждите емоции и не могат да изразяват адекватно своите чувства. Тяхната мимика и жестове често не съответстват на казаното, не могат да различат иронията, сарказма, не разбират шегата. Понякога просто мислят децата с аутистични черти за тихи, спокойни и затворени личности. Докато обикновено децата са склонни да се държат разкрепостено, дори когато се стесняват от някой непознат, аутистите са абсолютно равнодушни към всички.

6. Не участва в игрите:

Към 3 години децата започват да играят с другите и с възрастните, стремят се да бъдат в компания, да са в отбор. Ако странят от възрастните, от връстниците си, ако не разбират правилата на игрите и не искат да участват в тях, предпочитайи да бъдат сами, може би е време да говорите с лекар.

7. Прави повтарящи се инстинктивни движения:

Аутистте се успокояват с монотонни и повтарящи се движения – тревожен признак е, ако детето може да се върти много дълго на едно място, даа се люлее, да тропа с крак дълго или да удря главата си, ушите си и т.н.

8. Увлича се по странни предмети:

Малкият аутист може въобще да не се заинтригува от играчките и игрите си, но да наблюдава с часове как мига светлината, как колелата се завъртат, как ластикът се разтяга и свива. Също така за аутизма е характерно подреждането на обектите в равни редици.

9. Склонно е да си създава ритуали и е консервативно:

Аутистите приемат тежко всяка промяна, затова се стремят към максимален ред в живота си. Например, избират само един-единствен път към детската градина и отказват да вървят по друг. Смяната на местата на мебелите или нещо друго в обичайния им режим предизвиква истерия.

Сега съществуват различни методи на работа с аутисти и някои от тях са доста ефективни. Главната задача на родителите е да разпознаят тревожните симптоми колкото се може по-рано.

 

Здраве

Пирамидата на детското развитие

Здраве

Ранно детско развитие - тревожни знаци и как да действаме (видео)

Здраве

Антидепресантите са свързани с развитието на аутизъм

Здраве

Как се чувстват децата с аутизъм

Още от Здраве

Изборът на стол за хранене за мъничето е много важен.

Снимка: Shutterstock

Как правилно да изберете детски стол за хранене

Бебе яде с лъжичка. Снимка: Getty

 

Може ли храната на детето да се претопля в микровълновата

Майка снима новите умения на бебето си. Снимка: Getty

Какво трябва да умее бебето на 4 месеца

Дете яде сладолед. Снимка: Getty

13 продукта, подходящи при болки в гърлото

Най-добре е лекарят да прецени точното количество на добавката.

Снимка: Shutterstock

Фолиевата киселина при опитите за забременяване

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Добре е да научите детето на ред от ранна възраст.

Снимка: Shuttestock

Да поговорим

20 практични идеи, с които да научите на ред детето (Част 1)

Това може да бъде много лесно и забавно, ако го превърнете в игра за малчугана

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как да станете по-добри родители

Това е наистина важно, защото формира основата на общуването ви с детето

Изборът на стол за хранене за мъничето е много важен.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Как правилно да изберете детски стол за хранене

Има няколко неща, с които е важно да се съобразите