Семейство отказа да ползва памперси

Американците гледат бебето си голо, загрижени за околната среда

Снимка: Guliver / iStock

Семейство лекари от Лос Анджелис, загрижени за тоновете боклуци, които замърсяват околната среда, се отказа да ползва памперси и започна да тества нов начин за екологично отглеждане - да не слага пелени на детето, да и изучава неговите реакции, за да забележи всеки признак, който подсказва, че иска иска да ходи по нужда.

Джефри Бендер и Розмари Ши, семейство американски лекари, решават с трето си дете да не допринасят за купищата отпадъци и да не добавят още към 27 милиарда памперси, които всяка година американците хвърлят на боклука. Те  не одобряват и така наречените „измиващи се“ с вода памперси, които могат да се ползват многократно, защото това също не е решение от гледна точка на околната среда.
Затова решението и на двамата е категорично – да не слагат на бебето си никакви памперси, а да спазват законите на „ естествената хигиена“. С други думи да наблюдават бебето и, когато има позив, да го слагат на гърне.

Още от излизане от родилния дом, те започват да тестват метода. За тях той има много предимства. Освен че опазват околната среда, те правят и големи икономии, а пък бебето не получава зачервявания и обриви на седалището, които досегът с пелените обичайно причинява.

Неудобствата са свързани с това, че новият подход изисква страхотна организация. Примерно – наличие на гърне във всяка стая , както и страшно много търпение. Всичко това обаче не гарантира успех.

„Не е редно родителите да се чувстват виновни, че не могат да приложат този метод. Има толкова много други неща, които са по-важна и трябва да ги занимават в този момент“, коментира пред Ройтерс  проф. Валери Кимбъл, педиатър от Чикаго, която е специалист в областта на бебешкото и на детското развитие. Като в допълнение обяснява, че тя не е против метода, но не го препоръчва на всяка цена на родителите.
„Тези, които искат – нека пробват, но, ако не успеят и се провалят, нека не обвиняват себе си“, съветва тя.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа