Защо бебетата ни разнежват

Британски учени с отговор на въпроса

Снимка: Guliver / iStock

Поглед на ангел, пухкави бузки – толкова са милички. Бебетата, както малките кученца и котенца, са толкова привлекателни, че не можеш да им устоиш. Британски учени от университета Оксфорд имат обяснение на този общоизвестен факт, пише topsante.

Бебетата са толкова прекрасни и мили, сякаш нарочно са създадени да ти разтопят сърцето. Това е точно така, твърдят британските учени. Малките същества ни разнежват и това е техният начин да се защитят и да осигурят своето оцеляване.

Видиш ли мъниче, ти се иска да го вземеш в ръце, да го гушкаш и да го глезиш. И това има своя цел.

„Всеки, който се разнежва при вида им, е готов да поеме грижа и да им осигури закрила и съществуване, коментират учените. С други думи – миличкият външен вид е стратегия за оцеляване. Тя „работи“ като стимулира определени зони в мозъка, които отговорят за защитата и поемането на отговорност, зона която е свързана с предишен позитивен опит“, обяснява проф. Мортън Крингелбах, психиатър от университета в Оксфорд, ръководител на проучването, открил „стратегията по разнежването“ .

„Децата ни привличат и въздействат на всички наши сетива. Това е сила – базова и мощна, която е в състояние да моделира нашето поведение“, обяснява проф. Крингелбах пред Telegraph .

"И при вида на малко същество – било то котенце, кученце или бебе, човек променя поведението си и проявява тези черти от характера си, които са свързани по-скоро с майчинския инстинкт за защита. В същото време подобно поведение отключва в мозъка чувство на доволство, вика приятни асоциации, все едно похапваш любима храна, приготвена по твой вкус, или слушаш хубава музика“, обяснява той.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа