US педиатри с нови препоръки за престоя пред екраните

На 2 години само образователни програми, за учениците – лимит

Снимка: Guliver / iStock

За да помогнат на родителите и да ограничат ползването на електронни устройства от децата, изследователи от Американската академия по педиатрия излизат с нови конкретни препоръки, които са елементарни и лесни за следване. Те са съобразени и с възрастта на децата.

„Родителите трябва да говорят с децата си на тези теми, да им обяснят, че ако използват прекалено дълго компютри, лаптоп, таблет, това „краде“ от времето им за игра, за учене, за общуване и сън. И родителите трябва да научат децата как да се възползват от техниката, за да учат и да получават знания“, обяснява проф. Жени Радески, един от авторите на препоръките.

Ето и конкрентите препоръки:  

- До 18 месеца – пълна забрана за ползване на електронни устройства.

- След 18-24 месеца детето може да гледа образователни програми.

Най-малките трябва да гледат филми заедно с родителите си и те да им обясняват и да разказват това, което се случва на екрана.
Във възрастта между 2 и 5 години е важно престоят пред екрана да е ограничен. И лимитът е максимум 1 час на ден. И отново е добре в това време родителите да са край детето, за да обсъждат и коментират видяното.

- За децата в предучилищна възраст идеята е да се намери разумно равновесие в използването на електрониката. „В тази възраст е добре родителите да поставят някакви лимити. Крайната цел е занимания на детето пред екрана да не го лишат от спорт, физическа активност и да не ограничат социалните му контакти. Да не го откъснат от реалния живот, а да му помогнат да учи и трупа знания “, съветват експертите.

- За деца над 6 години също трябва да има контрол. Родителите да следят не само колко време детето е пред екрана, но и каква информация получава. И заниманията му пред екрана да не са за сметка на съня или на игрите навън.

- Задължително е да се забрани ползването на всякакви устройства по време на вечеря и семейни събирания.

Източник: American Academy of Pediatrics 

Коментари
Последни видеа