Учене с тест - по-ефективно от зубренето

Експерти съветват как да се готвим за изпит в условия на стрес

Снимка: Guliver / iStock

Когато човек се готви за изпит, естествено е в стрес. И в това състояние не трябва да се опитва да назубри материала. По разумно е за подготовката си да използва тестове. Те ще му помогнат по-добре да запомни прочетеното.

В проучването на специалисти от университета „Тафт“ и този в Масачузетс взели участие 120 студента. Те трябвало да запомнят 30 думи и 30 изображения, които се сменяли бързо на екрана на компютъра. И да направят конспект.

След това едната група попълнила тест, а другата просто опитала да научи материала наизуст. И в следващите 24 часа половината от участниците във всяка група попаднали в стресова ситуация. Неочаквано ги накарали да произнесат реч и да решат математически задачи пред двама квестори, студенти и видеокамера.

После трябвало да си спомнят думите и изображенията от заданието.

Изследването доказало, че участниците, които се готвили с помощта на тестове и били подложени на стрес, се справили по-добре и възпроизвели 11 от 30 елемента. А тези, които не попаднали в стресова ситуация – 10. Докато доброволците, които зазубрили материала, в стресова ситуация си спомнили само 7 елемента.

Източник: dailymail

Коментари
Последни видеа

Всяко утро

01 февруари 2023 г.