„Добро ченге - лошо ченге“ - правилният възпитателен подход

Прекомерната строгост на родителите не дава добър резултат

Снимка: Guliver / iStock

Разиграването на сценария „Добро ченге – лошо ченге“, когато майката поема едната роля, а таткото – другата, е успешен модел на възпитание, твърдят учени. Когато родителите работят по този модел, по-лесно възпитават детето и по-безболезнено налагат правилата за дисциплина.

„Не е задължително двамата да са единодушни по всички въпроси“, обяснява Бонами Оливър, шеф на проучването, което е публикувано в Journal of Child Psychology and Psychiatry.

Учените наблюдавали отношението на майки и бащи в над 100 семейства. И установили, че ако майката използва негативни възпитателни стратегии – например да поплясква, да крещи и бащата също е прекомерно строг, детето по-често има поведенчески проблеми.
„Родителите се явяват модел на поведение за детето. И то го копира и подражава.
Няма нищо страшно в това двамата не винаги да са на едно мнение и да не бъдат напълно съгласни един с друг по отношение на възпитанието на детето. И, ако единият постоянно се нуждае от подкрепата на другия, то детето знае кой е лидерът в отношенията. Така и трябва.
Майката и таткото трябва да са уверени в това, което правят и да възпитават детето като естествено поддържат „златната среда“ - да бъдат отзивчиви, любящи и позитивни.
Виковете и боят никога не са решавали проблемите. И не е добре и двамата да са строги и жестоки във възпитателните си подходи“
, обяснява Джудит Лок.

Източник: The Herald Sun

 

Коментари
Последни видеа