Много насилие в играчките Лего

В 30% от кутиите има оръжия

Детските играчки стават все по-агресивни, сочи новозеландско проучване, цитирано от в. Le Point.

30 на сто от кутиите със сглобяеми човечета и играчки на Лего съдържат оръжия. Цифрите са от научно изследване на новозеландски екип от университета Canterbury, публикувано на 20 май в PlOs One.

Изследването

Разтревожени от констатацията, че детските играчки са станали особено агресивни, учените търсят обяснение. 

Продуктите на Лего не са безобидни, както в миналото. И агресията в играчките минава границите на обикновеното разнообразие, с което да се търсят нови форми на забавление“, коментира Кристофър Бартнек, ръководител на проучването.

Според изследователите за първи път през 1978 г. в комплектите на Лего е имало оръжия. Те са били част от игра с крепости и конници, които носели мечове, брадви и боздугани. През годините арсеналът от оръжия става все по-богат, заедно със сюжетите, които стават все по-зловещи.

Арсеналът

Прелиствайки каталозите на Лего, отпечатани между 1973 година и 2015 г., изследователите установили, че 40 % от страниците съдържат сцени или символи на насилие. И всяка следваща година те се увеличавали с 19%.

Трой Тейлър, говорител на фирмата производител, дава обяснение, с което се опитва да изтъкне обучителния и педагогически смисъл на тези игри. Той твърди, че насилието е част от общото развитие на детето и, че то дава средства на малчуганите да се защитават от въображаемото зло.

Тези доводи според изследователите не са сериозни. Според тях, за да устои на конкуренцията на видеоигрите и на застоя на пазара през 2004 г., марката създава нова гама от супергерои - Star Wars, Властелинът на пръстените и Хари Потър.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа