Децата – максимум 2 часа на ден пред екрана

Нови препоръки на американските педиатри

Снимка: Shutterstock

Децата, ненавършили 8 години, са бомбардирани от информация: таблети, сматфони, лаптопи и телевизия...
Ново проучване алармира, че многото часове пред екрана дават отражение на неукрепналата детска психика, пише globalnews.ca.

US педиатри преразгледаха насоките и осъвремениха някои съвети към родителите и лекарите, за да ги насочат към това колко време детето трябва да прекарва пред екрана. Насоките на Американската академия на педиатрите са съобщени на конференция в Орландо.

През последните няколко години времето, което малчуганите прекарват пред екрана се е увеличило 3 пъти, доказват данни от мащабни проучвания. Според тях деца на 8 г. прекарват над 8 часа на ден пред екраните, а по-големите от 11 до 17 години – над 11 часа.
Може да видите електронни устройства и сматфони в ръцете дори на 2-годишни бебета, сочи статистиката, публикувана в Common Sense Media report.

„Родители, учители и педиатри трябва да се включат в медийното обучение и да покажат на децата как разумно да разпределят времето, да направят своя избор и да ограничат стоенето пред екрана", казва д-р Марджъри Хоган, една от авторките на препоръките.

Затова препоръките са категорични: за деца под 2 години – никаква телевизия. А за по-големите трябва да има ограничения. Като границата е – 2 часа на ден.
"За тийнейджъри също трябва да има разумни норми, защото основната причина за безсънието е мобилният телефон в спалнята им", обяснява д-р Ричард Соу от клиниката в Клъвланд.

„Телефони, компютри и таблети трябва да се изключват поне за половин-един час – по време на вечеря, когато и телевизорът не работи. За да може да си обърнем внимание и да поговорим в семейството“, предлага той.
Същото потвърждават експерти от клиника Мейо. Техните проучвания са свързани със здравословните проблеми от дългото стоене пред екрана – като обездвижване и наднормено тегло. Препоръката на Националния институт по здравето е децата да са пред екрана максимум 2 часа на ден.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Без любов

22 ноември 2019 г.