Откритие: любопитството ни прави креативни

Изследването на непознати теми ражда нови идеи

Снимка: Guliver / iStock

Казвали са ви, че любопитството не е лошо. Сега и науката го потвърди.
Хора, които са откровено любопитни, по-добре се справят с креативни задачи, доказаха учени от университета в Орегон. Те подлагат на тест 122 студента, за да оценят нивото на любопитството им и към какво е насочено то. И разделят интересите им на 2 големи групи - общи и специфични.

Като под „общо“ любопитство учените включват стремежа за изследване на непознати теми и желанието да научим нещо ново. А „специфичното“ любопитство е свързано с конкретни области и проблеми.
Участниците в проучването трябвало да се справят с творческа задача – да разработят маркетингов план. Учените следили за количеството и качеството на идеите в началото и в края на експеримента. Той доказал, че тези, които имали силно общо любопитство в началото на експеримента изгубили повече време, за да изпълнят задачите, но имали повече креативни идеи. Нивото на специфичното любопитство не се отразило на броя на идеите и на оригиналността им.

Според специалистите общото любопитство позволява на човек да събере и натрупа повече информация на ранния етап при решаване на проблемите. И благодарение на тази информация по-късно се раждат нови творчески идеи. Докато специфичното любопитство единствено сваля степента на тревожност и помага да попълним някои пропуски в разбиране условията на заданието.

Източник: meddaily.ru

 

 

 

Коментари
Последни видеа