Чувството на ревност кара хората да пазаруват

Избираме вещи, които привличат вниманието

Снимка: Guliver / iStock

Чувството на ревност, предизвикано от това, че любимият обръща повече внимание на друга, може да има неочаквани последици. 
Проучване доказа, че ревността засилва желанието да се пазаруват вещи, които привличат внимание от пръв поглед. Това може да е ярко палто или тениска с фрапиращо голям рекламен надпис.

Нещо повече: желанието за покупки се събужда не само при изневяра на партньора, а при всеки повод за завист. Проявява се дори при деца, които ревнуват родителите си от по-голямото братче или сестра, или в службата сред колеги, които просто завиждат, че сте по-близки с шефа.

Има и друга тенденция – желанието да се купуват ярки, открояващи се вещи изчезва, ако се окаже, че околните не им обръщат особено внимание.

С други думи, човек може да купи дизайнерска лампа за офиса. Но ще се въздържи от подобна покупка за личната си спалня, независимо, че тя подхожда повече на интериора.

И нещо още: стремежът на човек да притежава ярка вещ може да е по-силен от страха от обществено порицание и от възможността с тази покупка да се опозори, установили учените. Водещо се оказало желанието да привличаме вниманието на околните.

Мона Василевa

Коментари
Последни видеа