Държавата с оценка Среден 3,20 в грижата за най-малките

Показва го годишният доклад на Национална мрежа за децата

15 Юни 2017 г.

Среден 3,20 е средният годишен успех на държавата в изпълнението на ангажиментите й за грижи за децата и семействата. Това стана ясно при представянето в парламента на годишния доклад на Национална мрежа за децата "Бележник 2017". Организацията обединява 144 граждански организации, работещи с и за деца и семейства в цялата страна, и обяви годишния си доклад на редовно заседание на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта (КВДМС) към 44-то Народно събрание. В него се включиха всички депутати, членове на Комисията, чиито председател е Славчо Атанасов, както и представители на 11 институции, сред които 5 министерства. Сред тях бяха зам.-министрите на образованието, на труда и социалната политика, на здравеопазването, на младежта и спорта, експерти от министерство на правосъдието, МВР, прокурори, зам.-председателят на Държавната агенция за закрила на детето и др.

Тази година се отчита лек спад в изпълнението на държавните ангажименти към децата, съобщи изпълнителният директор на Национална мрежа за децата Георги Богданов. За сравнение, миналата година общата средна оценка на институциите бе 3,28, като това беше най-високият успех през годините.

Областите с най-висок успех в новия доклад са "Здравеопазване" и "Образование" – съответно с оценки Добър 3,64 и Среден 3,44. В здравеопазването се оценява положително намаляването на детската смъртност и усилията за приоритизиране на майчиното и детско здраве. В областта на образованието повишението на оценката се дължи на напредъка в областта на училищното образование и на ангажиментите, свързани с приобщаващото образование, част от новия Закон за предучилищното и училищното образование.

Област "Правосъдие" получава оценка Среден 3,05, тъй като реформата на системата за детско правосъдие все още не е факт, въпреки че през 2016 г. Министерството на правосъдието изработи проект на закон, който да замени остарялото законодателство в областта. Председателят на парламентарната комисия за младежта и спорта Славчо Атанасов информира, че законопроектът за детско правосъдие ще влезе скоро за обсъждане в парламента.

Област "Семейство и алтернативни грижи" получава оценка Среден 3,01 тъй като въпреки заявения ангажимент на държавата за подкрепа на родителите и гарантиране правото на детето на семейство чрез създаване на превантивни и алтернативни услуги за грижа за деца и закриване на специализираните институции, на практика продължава да липсва цялостен подход за подкрепа на детето и семейството и почти същия брой деца продължават да живеят във формална грижа, въпреки закриването на голяма част от институциите за деца, отчитат авторите на доклада.

Най-ниската оценка в "Бележник 2017", както и в предишните години, е в област "Общи принципи по Конвенцията на ООН за правата на детето" – Среден 2,86. За пета поредна година не се отчита напредък по ангажимента за създаване на специално звено, което да разглежда случаи на дискриминация срещу деца; страната ни продължава да бъде една от трите страни членки на ЕС, които нямат специализиран омбудсман по правата на детето; продължава да има практики на дискриминация и неравно третиране на деца бежанци, деца с увреждания и деца от ромски произход по отношение на достъпа им до качествено образование, здравеопазване и адекватна жилищна и социална среда.


В коментарите си след представянето на "Бележник 2017" представителите на ресорните институции и депутатите благодариха на Национална мрежа за децата за изготвянето на този изчерпателен доклад, който се прави за шеста поредна година и коментираха, че го приемат като градивна критика.

"Бележник" ще бъде от помощ на всички ведомства и ние в Министерство на здравеопазването вече го подложихме на много сериозен анализ", заяви Светлана Йорданова, зам.-министър на здравеопазването. "Искам да поздравя Национална мрежа за децата за тяхната устойчивост, отговорност и усилия да представят този доклад, защото това е най-добрият коректив за нас като изпълнителна власт и Народно събрание", коментира Росица Димитрова, зам.-министър на труда и социалната политика. Тя допълни, че много от посочените пропуски като инвестирането в превенция на изоставянето на децата и подкрепа на семейството, подобряване на работата на системата за закрила и интегрираните здравни, социални и образователни услуги са във фокуса на работата на МТСП. До октомври 2017 г. ще бъде внесен в парламента и новия Закон за социалните услуги, допълни тя.

"Ние сме запознати с доклада "Бележник" и препоръките ви на практика са предстоящите задачи в нашия мандат", коментира Деница Сачева, зам.-министър на образованието. Тя визира високия дял на децата, които отпадат от училище – близо 20% са извън образователната система и най-често причината за това е бедността. Другата голяма тема е приобщаващото образование, където предстои изменение на държавния образователен стандарт, за което вече е сформирана работна група. Третата голяма тема е за възпитателните училища интернати (ВУИ) и социално-педагогическите интернати (СПИ), които са на подчинение на МОН и за чието поетапно закриване също се работи.

Зам.-председателят на парламентарната комисия за младежта и спорта Весела Лечева също оцени доклада "Бележник" като много ценен коректив и запита присъстващите в залата: "След като никой не оспори тези ниски оценки, въпреки многото усилия, които всяка институция полага, дали сме си поставили много високи очаквания или темповете, с които работим са много бавни?" Тя предложи в следващи издания на доклада са се направи и оценка на ефективността на вложените финансови ресурси във всяка област.

Депутатът Теодора Халачева заяви, че оценките в „Бележник“ са ниски, но в същото време мотивиращи за повече работа. По отношение на проектозакона за реформа в детското правосъдие тя коментира, че трябва да има приемственост и не е редно всяко ново правителство да предлага нов закон. Теодора Халачева предложи докладът „Бележник“ да бъде изпратен на всеки народен представител, за да знае кои са областите, в които трябва по-активно да работи за подобряване на бъдещето за нашите деца.

В изготвянето на годишния доклад на Национална мрежа за децата, който е шести по ред, са участвали над 25 експерти в ролята на автори и 6 изтъкнати външни специалисти, които направиха преглед на ангажиментите и поставиха оценки на институциите. Както всяка година, при разработването на текстовете е потърсена и гледната точка на институциите, на всички 144 организации, членове на Национална мрежа за децата и на външни за Мрежата експерти, за да може постиженията и предизвикателствата да бъдат оценени по възможно най-обективния начин. Традиционно в "Бележник 2017" се прави преглед и оценка на ангажиментите на институциите в пет основни области – "Общи принципи по Конвенцията на ООН за правата на детето", "Семейна среда и алтернативни грижи", "Здравеопазване", "Образование" и "Правосъдие".

Настоящото издание на "Бележника" е още по-специално, тъй като предлага нов подход за въвличането на деца, млади хора и възрастни в изработването му. За първи път освен експертния доклад бе подготвено и специално издание "Бележник 2017: Как децата, родителите и професионалистите оценяват държавата?". Текстът отразява консултации и проведени фокус групи с близо 900 деца, млади хора, родители и професионалисти и показва как те усещат в реалния си живот държавните политики и ангажименти към самите тях и какво ги вълнува и притеснява най-много.

Вижте детския бележник тук - http://nmd.bg/wp-content/uploads/2017/05/A5_belejnik2017_web.pdf
Експертния „Бележник 2017“ вижте тук - http://nmd.bg/wp-content/uploads/2017/05/A4_belejnik2017_web.pdf

Образование

Силно детско участие в "Образование и бизнес"

Образование

Приобщаващото образование през опита на учителите

Здраве

Идеи за средното образование и за здравето

Още от Да поговорим

Не е необходимо да подарите нещо голямо, важен е жестът и вниманието.

Снимка: Shutterstock

9 подходящи коледни подаръка за учителя

Детето трябва да спи определени часове задължително в зависимост от възрастта си.

Снимка: Shutterstock

Колко време трябва да спи детето

Важно е да се научите да подавате ръка.

Снимка: Shutterstock

Вие от кой тип личности сте – от даващите или от получаващите

Има неща, за които не бива да изпитвате вина като родител.

Снимка: Shutterstock

Как да се отървем от чувството за вина спрямо детето

Дете мисли пред стрелките на чавовника. Снимка: Getty

5 идеи: Как бързо да научите детето да познава часовника

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Катрин Зита-Джоунс и Майкъл Дъглас. Снимка: Instagram

 

Момиче чете книга. Снимка: Getty

Момиче чете книга. Снимка: Getty

Не е необходимо да подарите нещо голямо, важен е жестът и вниманието.

Снимка: Shutterstock

Бременна по време на преглед с ултразвук. Снимка: Getty

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Момиче чете книга. Снимка: Getty

Не е необходимо да подарите нещо голямо, важен е жестът и вниманието.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

9 подходящи коледни подаръка за учителя

Вероятно се чудите как да зарадвате преподавателя на вашето дете за предстоящите празници

Бременна по време на преглед с ултразвук. Снимка: Getty

Здраве

Личен избор: раждане със секцио

7 причини бъдещите майки да предпочетат цезаровото сечение

Дете мисли пред стрелките на чавовника. Снимка: Getty

Да поговорим

5 идеи: Как бързо да научите детето да познава часовника

На каква възраст усвоява това умение и как да го направим по-забавно

Кейт Мидълтън и Шарлот. Снимка: Getty

Новини

Кейт Мидълтън разказа за новото увлечене на дъщеря си

Какъв талант откри и насърчава у Шарлот амбициозната майка

Печена курабийка рибка, която виси на елхата.  Guliver / iStock

Заедно

На Никулден украсяваме елхата

Легенди и поверия за деня на Св. Николай Чудотворец

Момиче чете книга. Снимка: Getty

 

Баща работи, а синът наднича през рамото му. Снимка: Getty

 

Мнение на специалиста

Когато детето твърди: Никой не ме разбира

Защо родителите подценяват проблемите му и какъв е рискът от травмата на отхвърлянето

Понякога избързването с обучението не е полезно.

Снимка: Shutterstock