Е-развод – първата онлайн платформа у нас

По електронен път правим споразумение, уреждаме и родителските права

12 октомври 2021 г.

Снимка: Guliver / Getty

Първата платформа за онлайн споразумения за развод и родителски права у нас е вече факт.

E-Развод (e-Divorce.bg) предлага лесен и иновативен начин за прекратяване на брака, съобразяващ всички изисквания на българското законодателство. 
Платформата е инициатива на дългогодишния адвокат, специалист в сферата на семейното право и медиатор Надя Русинова. Тя е специализиран адвокат от Софийската адвокатска колегия с 18-годишен опит в семейното право, трансграничните семейни спорове и международното отвличане на деца.

“Идеята беше резултат не само от естествения процес на дигитализация, но беше стимулирана и от коронакризата.Наложи се да правим повече видеосрещи с нашите клиенти онлайн. Тази идея не е моя, тя съществува много отдавна и се прилага с голям успех в Европа, в САЩ и в Австралия. Реших да го направя възможно най-удобно за хората, които имат от такива документи", обясни адвокат Русинова пред БНР.

Възможностите

Платформата дава възможност за избор между споразумение за развод със или без деца от брака, или споразумение за родителска отговорност при родители без брак. Двамата партньори получават достъп до общ профил, където с помощта на адвокат попълват дигиталното споразумение.
e-Divorce.bg предлага пълна гама от възможности, съобразени с конкретната ситуация, заедно с допълнителни обяснения на термини и опции и съответните последици с оглед на българското и европейското законодателство.

Снимка: Guliver / Getty

Все още в България не е възможен онлайн разводът, затова на самото съдебно заседание партньорите могат да се явят сами или с адвокат.
 „След като имате целия пакет с документи, процесът може да премине и без присъствието на адвокат, което ще ви спести и доста разходи“, обясни адв. Надя Русинова.

Споразумението може да се изготви и на други езици, в случай че единият от съпрузите не говори български, а при спорни въпроси и невъзможност на партньорите да достигнат сами до приемливо решение, могат да се възползват от модула „Специализирана семейна онлайн медиация“.

Дигитален брачен договор

Скоро платформата ще предлага и дигитален брачен договор, декларация за избор на режим на имуществени отношения и декларация-съгласие за пътуване на дете в чужбина.

Онлайн услугите за изготвяне на документи за развод отдавна се прилагат с голям успех в много държави, включително в Англия, във Франция, в Нидерландия, в САЩ, в Австралия и т.н.

 

Коментари
Последни видеа

Ако ти ме помниш

25 октомври 2021 г.