Физическите наказания влошават поведението на децата

Ново проучване отрича ползите от „шамарената фабрика“

05 септември 2022 г.

Снимка: Getty

Задълбочен анализ на 68 проучвания показва, че телесните наказания и шамарите се отразяват негативно на поведението им в бъдеще. 
Според статистика на УНИЦЕФ за три от четири деца на възраст 2-4 години „шамарената фабрика“ е работила поне веднъж.
20% от родителите в Русия все още физически наказват децата си, сочи нова проучване. Преди 30 години данните са била още по-лоши: тогава 41% от майките и татковците прилагали телесни наказания.

„Родителите удрят децата си, защото смятат, че това ще ги „възпита“ и ще поправи поведението им. Нашето проучване предоставя убедителни доказателства, че телесните наказания не подобряват поведението, а напротив – влошават го ”, обяснява в Lancet Елизабет Гершоф, професор в Тексаския университет в Остин.

Проучването събира данни за различни видове физическо насилие, от удар с колан до опит да измиете устата със сапун или хвърляне на предмети по детето. В някои ситуации това е дало положителен ефект, но негативните последици са значително повече, отчита проучването.
Според учените има връзка между използването на агресия от родителите и антисоциалното поведение на децата в бъдеще.
И още една зависимост установяват учените: при физическото наказание има „зависимост от дозата“: колкото повече наказваме децата, толкова те се държат по-лошо. В най-лошия случай това води до опозиционно поведение: протест, отказ да се изпълнят исканията, агресивно и грубо поведение, отмъстителност.
Едно от проучванията също установява, че когнитивните способности на такива деца се влошават. С други думи наказанията пряко понижават успеха им в училище и в други области.
 

 

 

Коментари
Последни видеа

Всяко начало

09 декември 2022 г.