Изборът на име на детето води до скандали във всяко трето семейство

Повечето родители започват обсъждането още преди забременяването

17 април 2019 г.

Снимка: Shutterstock

35 000 души са участвали в допитване на популярния детски сайт Deti Mail на тема как са взели решение за името на детето си и имали ли са разногласия.

Както се оказва, една трета от родителите са определили името на бъдещия си наследник още преди настъпването на бременността. 26% от респондентите са направили това, когато са узнали пола на бебето, а 27% веднага след раждането му.

Що се отнася до принципа, по който е избрано името, то повече от половината родители признават, че просто им харесвало как то звучи. Значението на името е било важно за едва 12%, а 10% са нарекли детето в чест на роднина. 22% от родителите твърдят, че малко или много, са се стремили да вложат в името на детето определен смисъл („сила“, „мъдрост“ и т.н.)
60% от родителите обръщали внимание на това името, презимето и фамилията хармонично да се съчетават.

В процеса на избора всяко трето семейство се е сблъскало с разногласия. Неразбирателствата възниквали както между съпрузите (41%), така и с родителите на двойката (40%), и с други родственици (17%). Въпреки това, окончателното решение взимали основно двамата родителя (51%) или само майката (31%).

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа