Какъв е залогът за щастието на децата?

Учените с добри новини за по-бедните семейства

Парите нямат значение, когато целта на родителите е да отгледат добре приспособими към живота деца в атмосфера, лишена от стрес.

Потомците на богати семейства, като правило, са по-умни (заради частните уроци и училища), но не са по-щастливи и нямат по-добро поведение, отколкото връстниците си. До този извод стигнали учените от австралийския университет на Южен Куинсланд.

В изследването участвали 10 хиляди деца на възраст между 5 и 13 години. Оказва се, че по-важно от доходите, от гледна точка на влиянието върху поведението им и формирането на социални навици, се явяват такива фактори, като домашната обстановка и начина, по който родителите се отнасят с тях.

„Това е добра новина за родителите, които не разполагат с много пари, - казва водещият изследовател Рашед Ханам. - Бъдете сигурни, че времето с децата ви е също толкова важно. По-мекият стил на възпитание също значително понижава вероятността от проявлението на хиперактивност при децата и други проблеми с поведението. Те са по-малко склонни да се държат лошо и, преди всичко, ще бъдат социализирани.“

Изследването засяга и въпроса за мястото, където се възпитават децата. Отчетени са неикономически фактори – нивото на насилието в общността, социалните ценности на местните жители, достъпът до качествени училища и паркове, а също до медицински учреждения и полиция. Учените стигнали до очакван извод: колкото по-благоприятен е районът, толкова по-малко проблеми с поведението имат децата.

Превод: Надя Горанова

Източник: rg.ru
 

Коментари
Последни видеа