Майката на Илън Мъск: Като малък той беше ходеща енциклопедия

Спомени от детството на бизнесмена от нейната биографична книга

Снимка: Guliver / Getty

Заложбите и гениалността на милиардера Илън Мъск се проявяват още в детството му. За това разказва майка му Майе  Мъск в своята биографичната книга A Woman Makes а Plan (Жената, която има план. Правила за щастлив живот от супермодел и майка на милиардер)

„Забелязах, че Илън още от малък, четеше всичко наред. Аз също обичах да чета, но сюжетът излиташе от главата ми, още щом затворех книгата. Илън, напротив, помнеше всичко, което четеше. Попиваше всяка информация.“

В семейството често го наричали „ходеща енциклопедия“.
„Той помнеше всичко, което беше прочел в „Енциклопедия Британика“, и в „Енциклопедия на Колер“ . Затова си спечели прякора „малкия гений“. Можеше да го питаме всичко, което ни дойдеше на ум.
Това се случва много преди ерата на интернета.
„Сега вероятно бихме го нарекли „интеренет“, разказва тя с явно чувство за хумор.

„Първият компютър той получи, когато беше на 12 години“, спомня си тя.
Моделът е Commodore VIC-20, той се залавя ентусиазирано да изучава и създава езици за програмиране.
„Това беше през 1983 година и компютърът пв тези години не беше обичайна вещ. Той сам се ориентира как да го ползва и написа компютърна програма BLASTAR -игра. Показах я на студентите, които посещаваха моята школа за модели. Те бяха изумени, че той умее да програмира, а бяха втори и трети курс в компютърния факултет“, с чувство на гордост разказва Майе.  Тя съветва сина си да изпрати програмата в списание за компютри.

„Той изпрати BLASTAR в PC Magazine и те му платиха 500 долара. Мисля, че въобще не допускаха, че е на 12 години. Публикуваха тази програма, когато той стана на 13. А аз дори и не предполагах, че той продължава да се занимава с това“, спомня си тя, цитирана от letidor.ru.

Припомняме, че освен гениален милиардер, Мъск е и многодетен баща.
Наскоро за шести път той стана татко. От брака си със студентската си любов Жюстин той има близнаци и тризнаци, всичките момчета.

 

Коментари
Последни видеа