Музикалният талант е пряко свързан с интелигентността

Колкото по-дълго детето учи музика, толкова повече се увеличава интелекта му

10 октомври 2018 г.

Снимка: Shutterstock

Хората с музикален талант имат по-висок коефициент на интелигентност, установи ново изследване.
Ако сте наистина добри в това да разпознаете дадена мелодия и ако сте чувствителни към ритмите, то тогава е много вероятно вие да имат висока невербална интелигентност, са установили психолози в изследване по въпроса. И тук няма особено значение дали сте преминали през музикално обучение, музикалните наклонности са свързани с по-висок коефициент на интелигентност.

Тези заключения са направени след научно изследване, което е проучило внимателно интелекта и музикалните способности на 133 участници. От тях половината са били преминали през някаква форма на музикално обучение. Предишни изследвания бяха установили, че музикално обучените деца и възрастни се представят значително по-добре на тестовете за интелигентност от останалите деца и възрастни. В допълнение се оказва, че колкото по-дълго е продължило музикалното обучение, толкова повече се е увеличила интелигентността.

“И музикалните наклонности и интелигентността имат значителни генетични компоненти, които до голяма степен се припокриват. Специфичните генотипни структури все още не са достатъчно добре разбрани, но вече се знае, че интелигентността е до голяма степен унаследима, като влиянието на генетичния фактор се увеличава от 50% в детска възраст до 80% в зряла възраст” , пише Обекти. бг.

 

 

Коментари
Последни видеа