Мъжете също могат да се справят със 100 неща на куп

Жените обаче нямат друг избор

10 септември 2019 г.

Илюстрация: Guliver / iStock

От сутрин до вечер готвене, пране, отговор на служебни мейли, родителски срещи, участие в групата на майките, за да са в течение на училищните проблеми, да заведат децата на кръжоци, на състезания – да жените могат и правят всичко това.

До скоро се смяташе, че мозъкът им е устроен различно и затова те могат да се справят със 100 задачи едновременно. Докато в същото време мъжете дълго стоят и обмислят едно единствено и особено важно, според тях, нещо.

Оказва се, че не е така. Ново проучване доказа, че жените и мъжете са равни и могат еднакво да се справят със 100 задачи на куп. Жените не са по-добри в това отношение. Те просто нямат избор. 
Друго изследване сочи, че над 60% от майките успяват да съчетаят пълноценна работа в офиса с домашните задължения. А за личните им нужди остава свободен около 1 час в денонощието. 
Ето я и уловката: обществото изисква от жените да работят, така все едно, че нямат деца, както и да се грижат всеотдайно за децата си все едно, че нямат професионални амбиции и ангажименти.
Като жената рядко търси помощ и подкрепа. Нали е супер-жена!

„Преди време помагах в гледането на едногодишния си внук и едва тогава разбрах какво е изобразено на карикатурата. От все сърце се възхищавам на работещите жени, защото разбрах с какво количество сложни задачи трябва да се справят. На тях им коства много повече усилия да постигнат успех в сравнение с колегите си мъже“, написа известният индийски бизнесмен Анад Махиндра.

Известно е, че колкото повече задачи се налага човек да върши едновременно, толкова по-сложно ги съвместява. А, когато се налага да се справи със 100 неща на куп, това не дава особена ефективност. Но си докарва голям стрес и умора.
За да отгледа децата и да има успешна кариера, на жената ѝ е нужна помощ. Иначе работещата майка ще е в постоянен стрес.

Превод: Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа