След ваканцията разводите зачестяват

Разделите са най-чести през август и през март

Снимка: Shuttertock

И при разводите има сезонност! Хората решават да се разделят най-често след почивката през лятото и след зимната ваканция, установиха учени от Вашингтонския университет. Те анализирали данни от целия щат за периода 2001 – 2015 г. Така установили, че пикът на разделите идва през два месеца от годината – август и март. Резултатите са публикувани в списание Eurekalert.

Няколко са хипотезите, които обясняват статистиката. Едната е, че много двойки се надяват по време на съвместната почивка разклатените им взаимоотношения да се закрепят. Това обаче внася напрежение и още повече взривява отношенията. Така отдихът се превръща в арена за битки. И с това ситуацията става кризисна.

„Хората имат нарастващи очаквания за ваканцията, въпреки разочарованията, които са преживели. Защото ваканцията е време за рестарт, за ново начало и преход към нов период във взаимоотношенията. Тя дава тласък на оптимизма“, обяснява Джули Брини, шеф на изследователския екип. И когато очакванията на съпрузите за почивката не се реализират, разводът е неизбежен.

„Семействата се развеждат през август, след като са се върнали от почивка и преди децата да тръгнат на училище“, обяснява Брини.

Другият пик на разводи – през март, идва след зимната ваканция.
Има известно забавяне, заради съдебните процедури от подаване на иска до реализиране на развода, но тази сезонност е регистрирана и в други 6 щата на Америка, твърдят учените.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа