Служебните ангажименти нe пречат на връзката

Работохолиците компенсират партньора си през уикенда

Снимка: Shutterstock

Професионален растеж и щастлива връзка – няма противоречие. Ново проучване доказа, че прекомерното натоварване и служебните ангажименти не могат да попречат на двойката да бъде щастлива.

Ако вашият партньор прекарва много време в офиса, това вероятно краде от времето, в което може да сте заедно. Дали пък това не е хроника на една предизвестена смърт?
Отговорът е: „Съвсем не!“ - дават го учени, които успокояват не само вас, но и всички работохолици. Проучването е публикувано в списание Human relations.

Натоварено всекидневие в службата и щастлив любовен живот вкъщи – везните се уравновесяват и стигат точка на пълна хармония, защото влюбените успяват да наваксат „изяденото“ от работа време през уикенда, обяснява проф. Дана Зангер от университета в Цюрих.

Нейният екип в продължение на 6 месеца проследява 28 американски двойки, повечето от които работят в университета. Целта на проучването била да се изследва как професионалният живот се отразява на отношенията в двойката. Като специално внимание изследователите отделили на времето, което всеки отделя на партньора си. Така учените стигат до извода, че хората, които всеки ден прекарват над 9 часа в офиса, успяват да съчетаят професионалните си задължения със семейния живот, без това да се отрази на взаимоотношенията и на щастието им.

„Хората, които са погълнати от служебните си задължения, не са така фиксирани в семейните разпри, и предпочитат да се концентрират върху същественото и знаят как да се възползват от моментите на интимност. И тези, които работят активно, са по-склонни да изслушат партньора си, да вникнат в проблемите му и да задоволят неговите нужди и желания“, твърди Зангер.
Поне, според това проучване.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа