Детето се учи по-лесно на доброта, отколкото на егоизъм

Така че, родители - дерзайте

08 ноември 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Добротата действително е способна да поражда доброта, както установиха психолози, и изясниха, че алтруизмът се предава по-лесно от родителите на децата. 

Учените твърдят, че активно практикуващите алтруизъм майки и бащи много по-бързо и често предават тези свои морални ценности на децата, в сравнение с тези родители, които са по-егоистични, пише news.rambler.ru. Това може да бъде свързано и с факта, че хората, които се съсредоточават върху социалните ценности в хода на загрижеността си за другите, са много по-чувствителни по отношение на нуждите на своето дете. В резултат, при тях се установява много по-пряка емоционална връзка с малките, и самите деца често повтарят поведението на родителите си, като го приемат за морален ориентир. 

Изследователи от Royal Holloway University в Лондон, както и от университетите в Уестминстър, Великобритания, Берн, Швейцария, Виена, Австрия са наблюдавали живота на 418 немски и швейцарски семейства. В тях се възпитавали деца на възраст от 7 до 9 години (в Швейцария) и от 6 до 11 години (в Германия). Психолозите се интересували от моралните ценности, които родителите се опитвали да предадат на децата, както и до колко успешно е било това. За оценката на ценностите на родителите и децата са им показвани фотографии, върху които имало написани твърдения, от рода на дали е важно да бъдем богати, да имаме много пари или е важно да помагаме на другите и да бъдем добри хора.

Станало ясно, че колкото повече родителите имали алтруистични вярвания, толкова повече децата им демонстрирали желание и необходимост да помагат на околните. А тези майки и бащи, за които била по-важна материалната страна на нещата и личните нужди, значително по-малко намирали съответната поддръжка от страна на децата си. 

 

Коментари
Последни видеа