"Не раждайте деца, ако искате да спасим планетата"

Призовават шведски учени и прилагат доказателства

Снимка: Guliver / iStock

Четири действия ще доведат до значително намаляване на въглеродния отпечатък на хората: ако употребяват растителна храна, не пътуват със самолет, както и с кола, и ако не раждат деца.  

Да се намали изхвърлянето на отпадъци, прането на температура не по-висока от 30°C, преходът към енергоспестяващи крушки и слънчеви батерии - всичко това помага на околната среда. Но най-ефективният начин да се запази природата, ще бъде отказът да имаме деца - до този нечовешки извод са стигнали учени от университета в Лунд, Швеция.

Водещият автор на изследването Сет Вайнс (бездетен), обяснява: "Съществуват твърде много фактори, чрез които човекът въздейства на климата, но анализът на всички изследвания ни кара да вярваме, че сме намерили най-ефективния изход", пише The Daily Mail.

Съблюдаването на по-горе изброените четири принципа има най-голям потенциал за съкращаването на вредните емисии, отколкото препоръчваните стратегии с енергоспестяващите крушки. Въглеродният отпечатък на "бездетен индивид", живеещ в развита страна, намалява замърсяването средно с 58,6 тона на година.

Отсъствието на автомобил намалява въглеродния диоксид в атмосферата 2,4 т годишно, а веганската диета - с 0,8 т. Но с какво именно детето може да навреди на екологията? Учените виждат опасността в бъдещото потомство, тъй като с нарастването на населението се увеличава и обема на отпадъците. 

Съгласно изследване, проведено в САЩ, решението на американско семейство да отгледа само едно дете (или изобщо да няма деца), е еквивалентно на рециклирането на отпадъци от 684 тийнейджъри.

След анализ на 39 проучвания и правителствени доклади, които оценяват влиянието на индивидуалните навици за намаляване нивото на въглероден диоксид в атмосферата на планетата, шведските учени са установили, че много от "зелените" мерки, препоръчани от властите, като например инсталирането на енергоспестяващи крушки и рециклирането на отпадъци, само незначително намаляват СО2. Знаейки това, нито едно правителство не съветва гражданите си да ограничат броя на потомството си.

Според Парижката конвенция, страните, които са я подписали, трябва да се стараят да поддържат повишаването на глобалната средна температура "много по-долу от 2°C" и "да положат усилия предела да е 1,5°C, чрез намаляване на въглеродния диоксид в атмосферата".

Редакцията на "Новите родители" се старае винаги да отразява най-новото в областта на грижата за децата и семейството по света и се чувства длъжна да предостави и тази информация на вашето внимание, без да се ангажира с мнение по конкретното изследване.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа