Според учените бащите имат по-голямо въздействие върху живота на дъщерите си

Ето как експертите обясняват този необичаен феномен

Снимка: Shutterstock

Връзката между баща и дъщеря е изключителна. Отношенията на момичето с баща му оставят отпечатък върху детството и до голяма степен определят поведението му като възрастен.

Бащата е този, който задава модела на „мечтания мъж“, пример е за поведение, предпоставка е за щастлив живот. Ако бащата не участва в живота на дъщеря си или не предлага достоен модел на поведение, това може да доведе до проблеми в по-късна възраст при дъщерята – като например да изпитва недоверие към мъжете като цяло.

Ето колко е важна бащинската фигура в живота на момичетата.

Стереотипите се променят. Ако някога е било отговорност и задължение на майката грижата за децата, то сега до голяма степен ролите са равнопоставени. Бащите са насърчавани да участват активно в отглеждането на децата – от смяна на памперси, до хранене и обличане, къпане и приспиване. Все по-често можете да видите баща, който бута бебешка количка в парка.

Важността на присъствието на бащата в живота на дъщерята от емоционална гледна точка

Според проучванията жени, които са имали добри и пълноценни отношения с бащите си от бебета, са по-малко склонни към депресивни състояния и много по-лесно се справят със стреса. Ако бащата се постарае да има близки отношения с дъщеря си, тя ще се научи да говори по-лесно за чувствата си. Това е предпоставка за здравословна и пълноценна връзка на по-късен етап от живота й.

Бащите трябва да показват любовта си към майките

Много е важно как се отнася бащата към майката на детето си. Ако показва нежност, загриженост, привързаност и любов, много по-вероятно е дъщеря му да цени тъкмо тези качества и да ги търси по-късно у партньора си.

Бащите оказват влияние и върху начина, по който дъщерите се възприемат

Близките взаимоотношения между баща и дъщеря, ѝ помагат да израсне самоуверена и щастлива. За тази цел бащата трябва да е ангажиран с живота на дъщеря си, да познава интересите ѝ, да уважава чувствата ѝ, да се вслушва в думите ѝ, да проявява интерес към хобитата ѝ. Това ще ѝ помогне да израсне самоуверена.

Бащите оказват влияние върху избора на партньор на своите дъщери

Бащите са тези, които първи показват на дъщерите си какво е любов и уважение. Затова повтаряме колко е важно бащата да се отнася с уважение и нежност към майката – това е поведение, което дъщерята ще види, ще запомни и ще възприеме като правилно.

Още докато е малко момиченце, детето придобива представа за същността на човешките взаимоотношения и за чувства като любов, привързаност, уважение. На по-късен етап от живота си ще търси именно тези качества у своя партньор. Психолозите твърдят, че жените избират мъжа до себе си според представите им за бащината фигура.

Продължението четете в Обекти.бг

Коментари
Последни видеа