18 житейски урока за 18-годишните

След които да погледнат на живота по нов начин. Или поне да опитат

04 октомври 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Ах, тези 18! Една от най-прекрасните възрасти в живота. Светът е пред теб. Вече не си дете. С цялото си сърце вярваш, че можеш да го промениш. Имаш в себе си сигурност, основана на това, че родителите ти са се грижили за теб. В тези времена тревогите са по-малко, пише. Блогърът Марк, чиито разсъждения за живота ви представяме понякога, разказва за интересен случай, свързан с тази възраст (marcandangel.com). Ето какво пише той:

Тази сутрин четях книга в кафене на любимия ми плаж, когато 18-годишно момче седна до мен и каза „Това е страхотно четиво, нали?”. Започнахме да си говорим. Каза ми, че ще се дипломира в гимназията след няколко седмици… „Но нямам никаква идея какво искам да правя с живота си”, ми каза той. „Точно сега се нося по течението”. И след това с нетърпеливи и честни очи започна да ме пита един след друг следните въпроси: „Какво работиш?, Къде и как реши да правиш това, което искаш да правиш?, Защо правиш това? Защо не правиш онова? Има ли нещо, което искаш да си направил по различен начин?” И т.н. Отговорих на тези въпроси по възможно най-добрия начин и опитах да дам порядъчни съвети за времето, с което разполагах.

„На връщане за вкъщи осъзнах , че разговорът ми с него ми е подействал доста носталгично. Припомни ми за времената преди 10 години. Така, започнах да мисля за тези въпроси отново и започнах да си представям всички неща, които ми се иска някой да ми беше казал, когато бях на 18”, казва Марк. След което изброява своите 18 житейски урока за 18-годишните.

1. Посвети се на това да правиш много грешки. Грешките те учат на важни уроци. Най-голямата грешка, което можеш да направиш, е да не правиш нищо, защото те е страх, че ще сгрешиш. Затова не се колебай и не се съмнявай в себе си. Помни, ако не действаш, никога няма да знаеш със сигурност и ще останеш на същото място завинаги.

2. Намери тежка работа, която обичаш да вършиш. Не избирай специалност, защото е популярна или статистически създава завършващи, които след това изкарват най-много пари. Най-добрата кариера е основана на следния ключов избор: открий трудна и тежка работа, с която обичаш да се занимаваш.

3. Инвестирай време, енергия и пари в себе си всеки ден. Когато го правиш на тази възраст, никога няма да загубиш и с времето ще промениш траекторията на живота си. Ти просто си продуктът на това, което знаеш.

4. Изследвай нови идеи и възможности често. Колкото по-уникални изживявания имаш, толкова по-интересна става историята ти. Търси колкото може повече житейски изживявания и се старай да ги споделяш с хора, за които те е грижа. Да не правиш нещо означава да не живееш.

5. Когато изостряш кариерните ти умения, фокусирай се повече върху по-малкото. Помни, че обществото издига на пиедестал експертите. Усиления труд има значение, но не и ако е разпръснат в множество посоки. Стесни фокуса си върху това да учиш умения за определена кариера и да ги усъвършенстваш.

Пълният текст четете на Обекти.бг

 

Коментари
Последни видеа