Бракът ви е под угроза

10 неочаквани признака, че може да се разпадне, без да има видими причини

02 януари 2020 г.

Снимка: Shutterstock

Недостатъчно внимание, изневяра, предателство – ето ги най-често срещаните причини за развод. Какво обаче да се прави, ако всичко в семейството е привидно гладко, а отношенията полека лека се влошават и престават да носят удовлетворение, пише Елена Болшакова в elle.ru и изброява 10 признака, които сигнализират, че бракът е в риск.

Разбира се, не е казано, че всеки от следните признаци непременно води до разрив, но не е лошо човек да ги има предвид.

1. Сключили сте брак още като студенти, или след като сте навършили 32

Безусловно, първата любов, която прераства в пълноценно семейство, е нещо прекрасно. Но, по мнението на психолозите, шансовете ранните бракове да се разпаднат, е по-голям.

Това е така, защото в момента на встъпването в официален брак отношенията в двойката все още не са дооформени. В следващите няколко години техните характери се изменят и невинаги са в състояние да разберат партньора.

Обратната страна на медала – брак, сключен след 32-ата година, когато човек вече е изградил навици и е свикнал да посвещава времето си на своите желания и удоволствия, не е готов да се съобразява и напасва с партньора. Това може да предизвика конфликти на битова почва, последвани от раздяла.

2. В семейството има две дъщери

Родители, които имат две момичета, се различават много от тези, възпитаващи синове. Психолози обясняват тази статистика така: бащите са по-въвлечени във възпитанието на момчета, което значи, че се разсейват от скандали с жена си.

3. Вашите родители са разведени

Процентът разводи при деца, отраснали в непълно семейство, по данните на психолози съставлява 40 на сто. Хора, които не са имали позитивен пример в ранната си възраст, трудно си представят как се градят хармонични отношения между мъж и жена. И обратното - тези, които са били свидетели на любов и разбирателство като малки, се развеждат по-рядко.

4. Финансови проблеми

Те не допринасят никак за здрави отношения, но това го знаят всички. Особено, когато семейството дълго не може да се отърси от задължения.

Ситуацията се изостря, когато един от партньорите във връзката е готов да похарчи и остатъците от семейния бюджет за нещо дребно и скъпо, без което може да се живее. В подобни случаи разводът е възможен в 45% от случаите.

5. Единият винаги липсва на семейните снимки

По семейните фотографии лесно може да се разбере доколко е щастлива двойката. Достатъчно е да се види как и колко често се усмихвате на снимките. Ако на повечето кадри сте разстроени или партньорът ви изглежда нещастен, това е първият признак, че при вас нещата не вървят.

6. Вашият партньор пуши, а вие не

При двойките, в които единият е пушач, могат да възникнат проблеми. Бързо ще разберете, че с вашия партньор нямате много общо – имате различен възглед за живота, различни ценности.

7. Първото дете се е родило 8 месеца след сватбата

Статистиката сочи, че 24% от браковете, в които партньорите узнават, че чакат наследник преди сватбата, се разпадат.

8. Жената печели повече от мъжа

Може и да е странно, но процентът разводи в случаите, в които съпругата печели повече от съпруга, са с 60% повече от тези бракове, в които жената изобщо не работи.

Илюстрация: Shutterstock

9. Жената е по-възрастна от мъжа

Още една наглед странна причина: когато съпругата е по-възрастна от своя избраник с повече от една година, вероятността от разрив достига 53%. Това е свързано с факта, че жената в двойката поема много отговорности и започва да изпълнява ролята на майка към своя съпруг.

10. Единият от съпрузите смята, че винаги той е прав

Нежеланието да си признаеш грешката е доста разпространена причини за нещастния брак. Защото е редно и двамата да се научат да правят компромиси и да толерират желанията на другия.

Еми Спасова

Коментари
Последни видеа