Моята сватба ще е най-прекрасната

Бъдеща булка споделя опит

25 април 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Сватбата се прави за удоволствие, без напрежение и с много любов. Това неминуемо ще превърне празника в незабравим. Но преди да чуете вълшебните думички и сватбените камбани, има много работа за вършене, и за да не се забатачите, един строен план винаги е добре дошъл.

Първото и най-важно нещо при планирането е да определите датата.

Дните петък и неделя изглежда са най-подходящи, особено в сезона на сватбите. От средата на май до средата на септември записванията за съботна сватба обикновено са най-много и може да се наложи да отлагате. А пък в неделя е разрешен и църковният брак – в случай че искате да съчетаете гражданското с църковната церемония в един и същи ден. (Хубаво е да се информирате предварително кога са постите според църковния календар, тъй като тогава не са разрешени венчавки.)

Много влюбени решават да се оженят спонтанно и бързат, но е добре да планират датата така, че да не е нито прекалено скоро, нито прекалено късно.

Важното е да си оставите време, в което спокойно да подготвите всичко, както и да не давате поводи за спорове от типа „Как можа да поръчаш поканите с този грозен шрифт?!“, „Ама защо ще сменяме ресторанта?“, „Нали се разбрахме да не каним вторите братовчеди...“ и т.н.

Важен елемент е мястото за сватбата: зали в хотели, ресторанти, градини, на плажа или пък на съвсем причудливи места. Тук водещите критерии са бюджет и брой на гостите.

Снимка: Guliver / iStock

Градината е чудесен избор, но рискът винаги е да не би времето внезапно да се развали. И до последно напрежението е голямо - ще завали ли, няма ли...

Затова закрито място с красива градина е много добър вариант. Е, има и смели двойки, които рискуват да напълнят чиниите с дъждовна вода. Но управителите на ресторанти би трябвало да имат опит с организирането на сватби и могат да напомнят за много дребни детайли. Ако искате всички да танцуват, търсете място с голямо пространство за дансинг.

В зависимост от бюджета, може да планирате и допълнителни атракции. Дори да не разполагате с голяма сума, с доза въображение се получават страхотни неща.


Сватбен агент

Има много сватбени агенции, които помагат в организацията. Професионалното мнение винаги е от значение, но човекът, който ще консултира, е добре да се подбере внимателно.

Допитайте се до приятели и познати, които са ползвали услугите на сватбен агент, и са доволни. Наемете него, за да сте сигурни, че всичко ще мине гладко и няма да си късате нервите заради нещо, което не сте поръчали, не ви харесва и ви дразни. Защо да помрачавате този прекрасен ден с чужди грешки?!

Някои избират сами да организират сватбата си. Ако и вие прецените така, дайте си сметка колко е трудоемко – от избора на пръстените до десерта за гостите.

Има и трети вариант – да помолите близък за помощ и да си разпределите задачите.

Следва избор на музика, фотограф и оператор, ако предпочитате. Това всъщност е добре да направите отрано, за да ангажирате професионалистите, които искате. Защото добрите сватбени фотографи, диджеи или групи се запазват бързо, особено в натоварения летен период.

Ако сте запалени меломани, дайте списък с парчетата, които искате да се слушат, уточнете и реда, в който да се пускат – така ще сте сигурни, че няма риск да си развалите настроението с някоя омразна песен. Колкото и да е добър диджеят, той няма как да отгатне вашия музикален вкус.

Снимка: Guliver / iStock

Снимките от сватбата не са за подценяване. Все пак и внуците ще ги разглеждат. Фотографът с опит ще ни посъветва и ще ни накара да се чувстваме спокойни. На пазара има много непрофесионалисти, така че ако предварително се разгледа портфолиото му или го е препоръчал приятел, няма да има разочарования.

Обстойното планиране на специална фотосесия между отделните ритуали (церемонията в гражданското, венчаването в църквата, купона в ресторанта) спестява от времето ви и няма да се налага да излизате от къщи с булчинската рокля в ранни зори, или пък да закъснеете за някоя съществена част от програмата.

Да, младоженците са най-важните на собствената си сватба, обаче не е приятно гостите да ви чакат с часове, докато вие се снимате. Просто планирайте отрано и си оставете повече време за снимките.


Идва време и за избор на булчинската рокля – нещо наистина много специално. В булчинските салони ще ви залеят с идеи, предложения и съвети.

Но ако искате рокля, каквато никой няма и няма да има, доверете се на дизайнер, когото харесвате. Уточнете с него точно как си се представяте, за да не се налага да правите компромиси, с каквито бихте се сблъскали, ако купите готова рокля.

Снимка: Guliver / iStock

Ако бюджетът ви е ограничен, може да ползвате рокля под наем – така ще спестите не само пари, но и място – няма да се чудите в кой точно шкаф да я приберете и да излинява с годините.

Излишно е да казвам, че е хубаво да проконтролирате костюма на младоженеца, с какво ще са облечени кумовете, тоалетите на шаферките и, разбира се, и какви да бъдат сватбените халки...

Снимка: Guliver / iStock

Някак си трябва да вместите и осигуряването на необходимите документи за церемонията в гражданското: заявление пред Общинския съвет с желанието ви да встъпите в брак, медицинско свидетелство и декларация, че няма причини, които да попречат на вричането ви. Няма да се впускам в подробности за чашите, шампанското, бонбоните, панделките и другите детайли – ще ви ги обяснят подробно на място.

Хубаво е обаче да знаете, че бракът може да се сключи не по-рано от 30 дни след подаването на заявлението.


Много важно е с какво усещане ще си тръгнат гостите от сватбата. Атмосферата, подаръците и украсата помагат. Но все пак имайте предвид, че украсата се забелязва през първите 30 минути, след което никой няма да ѝ обръща внимание, а и много от гостите изобщо няма да си я спомнят. Танците обединяват и създават настроение.

Снимка: Guliver / iStock

Една-две забавни игри също разведряват обстановката. По време на питието за добре дошли също би могло да има игра. Така гостите няма да скучаят, докато изчакват младоженците.

Обикновено те са присъствали и на други сватби и знаят какви са ритуалите, но винаги настава чудене и много често се объркват – какво се правеше с жартиера на булката; защо над главите на младоженците се хвърлят бонбони и ориз (символи са на сладък живот и изобилие); защо булката рита менче, в което има бяло и червено цвете (в зависимост от това кое цвете падне по-напред, такава ще е и първата рожба – червеното символизира момиче, бялото – момче); защо свекървата държи питка, мед и сол (за да захрани булката и младоженеца).

За ориентация водещият на тържеството казва какво следва – полезно е, а ако няма водещ, диджеят може да изпълни тази функция.

Ако сте осигурили всичко, изброено дотук, сте истински герои – пожелавам ви късмет. И много любов!

Надя Георгиева

Коментари
Последни видеа