Как да помогнем за развитието на детската реч

Колкото по-рано започнете, толкова по-добре

Снимка: Shutterstock

Развитието на речта и обогатяването на речниковия запас на детето не е обезателно свързана с помощта на логопеди или други специалисти. Ако малкото няма конкретен проблем, вие сами може да постигнете доста добри резултати. Ето как:

1. Занимавайте се с говоренето му още от раждането
За това съвсем не са нужни умни методи. Ще ви помогнат детските песнички и стихчета, народните поговорки и т.н. При тях има много повтарящи се думи, които детето добре разпознава слухово. Освен това ритъмът и постройката на стихчетата, която кара малкото да ги запаметява и повтаря лесно, рано или късно ще дадат резултат.

2. Развивайте фината моторика
Доказано е, че малкият мозък (който е част от главния) отговаря не само за координацията на движенията, но и за артикулацията на звуците. С други думи, развивайки фината моторика на ръцете на детето, вие спомагате и на развитието на речта му. Поощрявайте желанието му да си играе с копчета, монети, да копае в пясъка, да реди лего и т.н. Всичко това – само под зоркия ви поглед, разбира се.

3. От самото начало учете детето да говори правилно
Разбира се, много е мило и забавно малкото да ти каже „ласбила се“ вместо „разбира се“. Това се случва, защото артикулационният апарат все още не е много добре развит (не са се появили още всички зъби и езикът на малкото не е добре подвижен). Тактиката ви в този период е правилно да произнасяте след детето думата, която то е казало, но без да акцентирате вниманието му върху това, че не я е казало както трябва.

4. Поощрявайте общуването му с връстниците
Отдавна е забелязано, че децата активно започват да учат нови думи от момента, в който тръгнат на детска градина. Особено бързо възприемат в процеса на свободната игра, когато няма педагог или възрастен. Ако детето ви все още не е достигнало възраст за градина, общуване с връстниците може да му организирате на всяка детска площадка или в парка.

5. Четете му по-често книжки
Поинтересувайте се каква литература е подходяща за възрастта на вашето дете и започнете да му четете. Обезателно се спирайте на по-рядко срещани думи и изрази (метафори, сравнения и т.н.), като обяснявате тяхното значение. Ето така много лесно ще обогатите речниковия запас на детето.

6. Давайте му гатанки
При всеки удобен случай – на преглед при лекаря, на разходка, по пътя към вкъщи от детската градина и т.н. Не е нужно да е в рими, може просто да изброявате свойствата на предмета или нещото, което трябва да се отгатне. Вероятно отначало ще си го отгатвате вие, но после ще започне и детето.

7. Заедно сравнявайте предмети
Докато се учите да задавате и отгатвате загадки, усложнете задачата. Предложете на малкото да сравни два различни предмета. Нека то да намери характеристики, които ги обединяват и други, по които се различават. Като пример – предложете да сравни дърво и храст.

8. Научете го на обобщаващи думи
Обяснете му, че с една дума може да се нарекат щъркела, гълъба и врабчето (птички) или камиона, топката и тротинетката (играчки) и т.н. Нека малкото да се научи да ги обединява по общ признак.

9. Изразявайте се точно
Този начин за развитие на речта (за разлика от предходния пример) учи от общата група думи да се разграничат конкретни по техния смисъл. Например, кажете на детето да си обуе не обувките, а маратонките, кецовете или сандалите – според случая; не панталоните, а анцуга, късите гащи и т.н. Нека то да се научи, по какво се различават предметите един от друг и, наричайки различните им признаци, да развива собствената си реч и мислене.

10. Мотивирайте детето да разказва
Започнете с най-простото: „Как мина деня ти?“, „Какво правихте в детската градина?“, „Какво имаше за ядене днес?“ и т.н. Ако детето се затруднява, помогнете му с насочващи въпроси. С времето може да усложните задачата и да измислите заедно приказка или кратък разказ.

Развитието на речта е продължителен процес. И редица специалисти твърдят, че към него не бива да подхождате твърде агресивно. Нека детето да усвоява нови знания според своя ритъм, в непринудената форма на играта. А вие бъдете до него, за да подсказвате.

 Юлия Маркова/detstrana.ru

Коментари
Последни видеа