Защо излишният контрол върху детето е вреден

Психолози приканват родителите да внимават с онлайн следенето

Снимка: Guliver / iStock

Разработчиците на разнообразни мобилни приложения предлагат все повече опции за родителски контрол над децата. Вече има услуги, които помагат да се филтрира онлайн-обкръжението на детето, да следим за неговата активност в мрежата и да ни казват, ако пред погледа му попада съдържание, което не е за неговите очи.

„Умни“ часовници и програми за смартфон съобщават на родителите за местоположението на детето. Но въпреки че всички тези неща значително облекчават живота на майките и татковците, психолозите уверяват: подобен тотален контрол нанася непоправим ущърб на детската психика.

Особено внимателни трябва да бъдем с тийнейджърите: за развитието на личността на децата, които са по-големи на възраст, е необходимо повече свободно пространство и е важно да се постигне баланс, за да не се прекали с контрола, пише letidor.ru.

Когато детето разбере, че го следят, то губи доверие. В резултат или започва да се крие или да се бунтува, защитавайки границите си“, казва психологът Дария Соколова. Препоръката на колегите й като цяло е: съвременни родители, прекаленият контрол върху децата ви може да доведе до инфантилност, както и до неврози, депресии и други нежелателни последици.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа

Разговор

19 октомври 2019 г.