Много хитри начини да накараме детето да слуша

Д-р Гордън Нойфелд: Дисциплината без наказание е напълно възможна

Снимка: Guliver / iStock

Перфектна дисциплина без наказание или принуда? Възможно е и дори лесно!

Психотерапевтът и доктор по психология Гордън Нойфелд предлага практични начини да формираме добро поведение у детето, а също така да затвърдим емоционалното му здраве и да опазим неговата обич. Ето кои са те:

- Създайте рутинни ритуали, като съвместни обеди и вечери, вечерни разходки или излети. Всичко това засилва семейната споделеност, обич и дава на детето чувство за стабилност, което се отразява и на поведението му.

- Приемете отговорността да защитавате детето от неприятности. Ако не искате да се намесвате по време на спор между деца, уверете се, че около тях няма предмети, с които те да си посегнат и да се наранят.

- Общувайте добронамерено - хлапето иска и се надява неговата добрина да бъде оценена от най-близките му хора на света.

- В случай на проблемна ситуация, винаги наблегнете на добрите си отношения с него. Каквото и да стане, то трябва да знае, че го обичате и цените.

- Преди да дадете инструкции, привлечете вниманието на детето и се уверете, че то ви слуша и разбира какво искате от него.

Ако то прави нещо, трябва да се поинтересувате от заниманието му, да се включите в него за кратко, да установите контакт с очите, да му отвърнете с усмивка или кимване.

В контекста на добрите отношения с детето, се отнесете с внимание към желанията му.

Пълния текст можете да прочетете в Мениджър нюз.

Коментари
Последни видеа