Как детето да преодолее срамежливостта си

Без да го притискате

Снимка: Shutterstock

Не всяко дете се ражда екстроверт – на някои им е необходимо време, за да се почувстват по-уверени в обществото. Като цяло срамежливите имат много достойнства – умеят да се сприятеляват, имат развито самосъзнание и емпатия, но ако забележите, че притеснителността пречи на детето – помогнете му.

Кажете на детето, че разбирате защо се бои. Дори и да не е така, е много важно да осъзнаете, че то изпитва истински страх. Постарайте се да се поставите на негово място, за да видите ситуацията през неговите очи. Намерете време, за да изслушате детето, дайте му възможност да обясни как се чувства.

Груповите спортове и лагери са чудесен начин да помогнете на детето да преодолее срамежливостта. Те способстват социалното взаимодействие, като помагат на децата да развиват отношенията си, укрепват доверието и помагат на малките да общуват чрез спорта.

Поощрявайте приятелските отношения. Двама-трима близки приятели ще помогнат на вашето дете да се почувства по-уверено в различни ситуации. Опитайте от време на време да събирате приятели или познати на детето за игри – това е чудесен начин да го насърчите да завързва близки отношения и да се избави от чувството на самота.

Разширете зоната на комфорт на детето ви. Новите впечатления и ситуации ще му помогнат да опознае нови светове. Правете това постепенно, за да не се почувства съвсем неуютно. Започнете с това да се събирате на семейни празници в близкия детски клуб – това е чудесно място за запознанства и нови приключения.  

Не форсирайте събитията. На някои деца им е нужно време, за да се ориентират в нова ситуация, не ги притискайте, оставете ги да се адаптират. Разказвайте им какво се случва, къде се намирате и защо, давайте име на всяко нещо – рано или късно детето ще се почувства в свои води.

Поговорете с учителя за детето ви. Преподавателят както никой друг може да помогне на малкото да се справи със сложните отношения с връстниците си. Именно той може да ви даде ценни съвети как полека да разчупите срамежливото дете.

Физическа активност. Всички видове упражнения са полезни за децата, защото те помагат да се освободят ендорфини, които намаляват тревогата и безпокойството. Упражненията също могат да увеличат увереността и да помогнат на децата да се чувстват по-добре.

Текст: woman.rambler.ru, превод: Надя Горанова

Коментари
Последни видеа

Всяко утро

01 февруари 2023 г.