3 причини защо децата имат тайни от родителите

И как да не крият от мама и татко – съвети от психолог

28 Декември 2018 г.
3 причини защо децата имат тайни от родителите

Илюстрация: Shutterstock

Прието е да споделяме с близки хора, но някои деца не бързат да откровеничат дори с мама или татко. Всички хора трябва да имат лично пространство. Често казваме тези думи, имайки предвид себе си или друг възрастен.

Но когато става дума за деца, идва на дневен ред правото на собственика, а думите за личното пространство изчезват някъде зад хоризонта.

Защо децата имат тайни, които не искат или не бързат да споделят с родителите си, говори психологът Олга Романив.
Когато но бял свят се появява дете, това не е просто малко същество, а личност – ярка, необикновена, особена. Дори в най-ранните си години детето може да покаже характер: често, или обратното – рядко да плаче, да се държи спокойно през петте минути, когато не е с родителите си, или пък да бъде твърде упорито.

А чертите на характера помагат на детето да изгради отношенията си с мама и татко и обкръжаващите го. Но от родителите зависи колко близки ще бъдат с малкото, ще бъде ли то откровено с тях или ще има тайни.

Не трябва да се забравя, че пораствайки, детето възприема силно разликата в поколенията, особено по отношение на родителите си. То чувства остро неразбиране от тяхна страна, което е една от основните причини да пази тайни от тях. А самите тайни най-общо могат да бъдат поставени в няколко категории:

1. Тайни от чувство на вина
Ако детето не може да каже какво му харесва, с какво иска да се занимава, къде иска да учи и какво иска да постигне в бъдеще, то започва да крие своите мечти и постъпки. Именно затова родителите не трябва да го принуждават да учи това или онова или да избере конкретна професия.

Към тази категория могат да се отнесат увлеченията и лошите оценки. Не настройвайте детето срещу себе си в желанието си да го направите отличник, като прибирате играчките, слагате го над учебниците и му се карате всеки път, когато получи лоша оценка. Детето ще се затвори, ще престане да говори за училище и оценки, за него тази тема ще стане равносилна на нощен кошмар.

Това се отнася и за увлечения, интереси –


не го карайте да тренира тенис, ако му харесва например свободната борба. Като се опитвате да наложите на детето своето мнение и желания, както и представата си за живота му като цяло, вие му внушавате чувство за вина: то не оправдава вашите очаквания и това ще бъде първото, което ще скрие от вас „в сейфа“.

2. Тайни на сексуална основа
Тази лавица от детския тайник може да бъде изрядно запълнена. Тук се отнасят въпроси, които възникват през периода на половото съзряване, интересът към противоположния пол, първия сексуален опит, друга ориентация.

Опознавайки себе си, изучавайки своето тяло и получавайки първия опит като възрастен, детето може да се чувства неловко пред родителите си. Затова всичко по-скоро ще бъде споделено с връстници, отколкото с мама или татко. Да се обясни защо се случва това е лесно. Пред връстниците си детето ще се почувства по-голямо и опитно – като възрастен. А родителите преди всичко ще започнат да го поучават и да разказват за всичко с тона на учителка.

За тийнейджъра това е неприемливо. Възможно е и детето просто да се притеснява да говори с възрастните на подобна тема, особено ако възгледите на родителите са твърде консервативни.

3. Тайните за усещането да си ненужен
Тази категория тайни се появява поради отсъствие на внимание от страна на родителите или поради недостига му. В повечето случаи всичко започва с баналната табела на вратата на стаята: „Не влизай, без да почукаш.

Детето се оттегля, чувствайки постоянната заетост от страна на родителите, отдалечава се от тях. Стаята става неговата крепост, където за мама и татко (които са се превърнали в чужди хора) входът е забранен. Детето започва да прекарва повече време в компанията на приятели, които не винаги се харесват на родителите.

Но думите: „Не се виждай с тях, на нищо хубаво няма да те научат“ или „Къде беше! Вече е 10 часа вечерта!“ няма да покажат на детето, че сте загрижени за него и се безпокоите. То ще почувства само вашето неприемане на неговия приятелски кръг, което минимум ще доведе до мълчание и лъжи, когато има въпроси от ваша страна. Неговите приятели ще станат най-голямата тайна, щателно скривана от вас.

И ако не искате всичко да завърши наистина зле (сериозен конфликт с детето и неговото напускане на дома), покажете му своята любов и загриженост, разберете какво толкова го привлича в тази компания. Проявете истински интерес към живота му и участвайте в него. На детето му е нужно внимание, тогава то ще престане да страни и тайните постепенно ще се сведат до минимум.

Към която и категория да се отнасят тайните на вашите деца, бъдете с тях търпеливи и добри, общувайте като с равен, а не от висотата на своята възраст и жизнен опит. Дайте му да разбере, че уважавате и цените личното му пространство, но за помощ и съвет винаги може да разчита на вас. Ако от страна на родителите има подкрепа и разбиране, тогава от страна на детето няма смисъл да се премълчава каквото и да е.

Текст: Олга Романив/letidor.ru, адаптация: Надя Горанова

Да поговорим

8 семейни тайни, които е по-добре да не разкривате на детето

Новини

Учени разказаха за тайните на кърмата

Здраве

4 тайни за дълъг живот от шведски учени

Да поговорим

11 тайни на неотразимите хора

Още от Да поговорим

Бременността носи невероятни усещания.

Снимка: Shutterstock

5 незабравими мига по време на бременността

Снимка: Getty

На три месеца бебето става подозрително към непознати

Снимка: Getty

На 2 месеца бебето опознава тялото си – открива, че има ръце и крака

Бременна жена разговаря със своята дула. Снимка: Shuttestock

Как дулата помага на бременната жена

Липсата на този елемент в храната може да провокира редица проблеми, включително и да се отрази на сърдечното здраве. Снимка: Shutterstock

Какво се случва, ако децата не получават достатъчно магнезий

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Тъжно дете се разхожда. Снимка: Getty

 

Хората в малките градове са много по-общителни.

Снимка: Shutterstock

Някои теми се оказват по-лесни за малки и големи, ако са поднесени с чувство за хумор.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Тъжно дете се разхожда. Снимка: Getty

 

Мнение на специалиста

Стрес в началото на учебната година

Как да разберете, че детето е притеснено и как да го успокоите

Изборът на материали за рисуване е също важен за децата.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

С какво е най-добре да рисуват децата

Оцветяването е занимание, което носи много ползи на най-малките

Илюстрация: Guliver / i Stock

Да поговорим

Как моделът на възпитание бележи самите родители

Стилът им остава отпечатък върху здравето и самочувствието

Леонардо ди Каприо. Снимка: Getty

Новини

Важна стъпка: Леонардо ди Каприо представи на майка си новата любима

Тримата заедно посетиха музея Pinacoteca Ambrosiana в Милано

Бебе яде с лъжичка. Снимка: Getty

 

Здраве

Може ли храната на детето да се претопля в микровълновата

Какви температура са подходящи за готвене на месо и мляко