Защо половото съзряване у някои деца започва по-рано (I част)

Изчерпателни отговори от специализирани лекари и психолози

Илюстрация: Shutterstock

Защо понякога децата влизат в пубертета по-рано, отколкото връстниците си? Много от родителите забелязват промени, които не са предполагали, че ще предстоят на малките им толкова скоро.Съвременните деца съзряват много по-рано и този факт е отчетен от редица експерти и потвърден от изследвания. Но какво означава преждевременното полово развитие, как протича и на какви неща родителите трябва да обърнат внимание?
На всички въпроси отговарят няколко експерта: гинеколог, ендокринолог и психолог.

Какво се приема за ранно полово съзряване?
Отговаря Елена Писарева, детски ендокринолог

Говорим за това, ако има проява на вторични полови белези у момичета по-малки от 9-годишна възраст и у момчета, по-малки от 9. Сред вторичните полови белези са увеличението на гръдната жлеза и на обема на яйчниците при момичетата и размера на гениталиите при момчетата, появата на окосмяване под мишниците и по слабините. Не е задължително всички признаци да се проявят едновременно. Причината за това може да бъде ранната активация на отделянето на полови хормони. При това положение се различават две основни групи:
В първата влизат състояния, когато проявата на признаци на ранно съзряване е временна и се случва без нашата намеса. Тя не се разглежда като патология и не изисква лечение. Например, често се среща състояние, когато у девойката през първите години на живота й се случва нарастване на гръдните й жлези, което в един момент спира прогреса си.
Към втората група се отнасят състояния, когато отделянето на полови хормони започва по-рано и не може да бъде прекъснато или регулирано без лечение, а признаците на полово съзряване прогресират.
За да разберете с какъв случай имате работа и дали е необходимо лечение, трябва да направите изследвания и да се обърнете към детски ендокринолог.

Може ли да се твърди, че това е съвременна тенденция?
Проблеми на ранното полово развитие е имало винаги. По-често се срещат сред момичетата. Има данни за подобно състояние на повече деца, които живеят в южни страни, но дори и сред тях може да има патологии.

Как това се отразява на ръста на детето?
При ранното полово съзряване се отчита ускорение на темпа на растеж и деца, с подобно състояние, като правило са по-високи, отколкото връстниците си. Поради прекомерното отделяне на полови хормони понякога растежът може да бъде прекратен и тогава детето е възможно да бъде по-ниско на ръст, отколкото връстниците си. Ако е настъпил подобен процес, то той не може да бъде обратим.
Освен това, поради повишената секреция на хормоните е възможна и социална дезаптация на детето.

Предава ли се това по наследство?
По правило, ранното полово съзряване няма наследствен характер. В световната практика са известни няколко случая със семейна обремененост.

Съвет към родителите
Ако сте забелязали ранна проява на вторични полови белези, за които стана дума по-горе, необходимо е да се обърнете към детски ендокринолог за уточняване на причините и за определяне на необходимостта от лечение или пък за избор на методи за наблюдение. Към момента на прегледа задължително трябва да се подготвите с показатели за ръста на детето през последните години и месеци, за да може лекарят да оцени динамиката на ситуацията.  

Причини за ранното полово развитие
Отговаря Наталия Чекенова, гинеколог-ендокринолог, детски гинеколог, репродуктолог

Нарушението на половото развитие, както и всяко друго патологично състояние, не може да възникне просто така. То е предшествано от редица фактори, сред които могат да бъдат следните:
- хронична вътреутробна хипоксия на плода;
- остра хипоксия по време на раждане;
- черепно-мозъчни травми у детето по време на коя да е възраст;
- тумори в централната нервна система;
- тумори и хиперплазия на надбъбречните жлези;
- тумори и дисфункция на половите жлези;
- заболявания на щитовидната жлеза;
- вродена генетична патология (синдром на Ръсел-Силвър, Маккуин-Олбрайт-Брайцев).

Ако в един момент осъзнаете, че детето ви расте и съзрява по-бързо от връстниците си – при момичетата се свързва с нарастване на гръдните жлези, косата, промяна в поведението, начало на менструацията; при момчетата се появява нарастване на половите органи, окосмяване, мутиране на гласа, полюции – значи, е време да се обърнете към лекар.

Диагностика на състоянието
Преди всичко за специалиста е необходимо да получи важна информация за здравословното състояние на детето по следния начин:
- пълна анамнеза (как е настъпила бременността и раждането);
- общ преглед на детето;
- биохимичен анализ на кръвта;
- кръвен анализ на хормоните;
- функционални тестове (с гонадропини);
- генетично изследване;
- ултразвук на половите органи, надбъбречните жлези и мозъка;
- електроенцелография;
- рентгенограма на ръцете;
- ядрено-магнитен резонанс и други, според преценката на лекаря.

Детето обезателно трябва да бъде прегледано от тесни специалисти, след което да се определи тактиката на лечение. Понякога се налага по-често наблюдение, а понякога корекции със сериозни лекарства или провеждането на оперативно лечение.

Какви други фактори влияят на половото развитие?
Отговаря Юлия Галкина, ендокринолог, хомеопат

Физиологичното развитие на човек протича индивидуално у всеки. То е свързано със следните фактори:
- наследствени (как са се развивали неговите кръвни роднини);
- етнически (особености при развитието у някои народности);
- социално-икономически (при какви условия се развива човек, нивото на живота му);
- хранителни (особености, навици);
- климатични условия на средата на живот;
- наличието на хронични заболявания на ендокринната система (нарушения на функцията на щитовидната жлеза, на надбъбречната, патология на яйчниците и яйцеклетките), както и приема на хормонални препарати.

При оценка на половото развитие на детето трябва да се отчитат всички тези фактори. Прието е, че съзряването на пубертетния период у момчетата е между 9 и 14, а при момичетата – между 8 и 13-годишна възраст.  

По какво родителите могат да разберат, че детето им се развива преждевременно?
На първо място при промяната на видими изменения по тялото му, които са нетипични за връстниците:
- увеличаване на ръста с повече от 10-12 см годишно, който може да бъде съпроводен с качване на килограми;
- окосмяване в областта на подмишниците и гениталиите;
- повишена секреция на мастните жлези;
- повишена потливост, както и промяна в мириса на потта;
- появата на акне или себорея по кожата на главата;
- при момчетата: мутация на гласа, нарастване на половите органи;
- при момичетата: увеличение гръдните жлези, промени в отделянето на пот, формиране на по-женствена фигура (появата на талия, формирането на бедра), появата на менструация.

Ако половото развитие започва преди срока, организмът на детето се оказва неподготвен за появата на такова количество хормони. У него не настъпва психологична адаптация. Често подобни деца са жертва на подигравки от връстниците си. Те могат да се вглъбят в себе си, да преживяват резки смени на настроенията, истерии, агресия. В по-късен етап могат да съществуват и нарушения на половото поведение.

Към какви лекари е нужно да се обърнете?
При всички случаи причината е индивидуална. Това не е самостоятелна патология, а възниква в резултат на проявата на няколко заболявания при деца до 6-7-годишна възраст. Затова трябват изследвания от няколко специалиста: педиатър, детски ендокринолог, детски гинеколог, невропатолог, офтамолог.
Препоръчвам и подробни кръвни изследвания, включително на хормоните, ядрено-магнитен резонанс на главния мозък и надбъбречните жлези, ултразвук на органите в малкия таз, както и да се направи оценка на костната възраст.

Следва продължение...

Текст: letidor.ru, превод: Надя Горанова

Коментари
Последни видеа