9 симптома, че раждането наближава

Признаците понякога се явяват няколко седмици по-рано

Илюстрация: Guliver / iStock

Терминът за раждане, определен от лекарите или от изследването с ултразвук, невинаги може да се фиксира максимално точно.

Но има редица признаци, според които всяка бременна може да разбере, че раждането наближава - всеки миг е очакване.

Какво означават?

Няколко седмици преди раждането хормоналния фон в организма на бременната се променя плавно. Плацентата практически е изпълнила своите функции, започва да старее и да произвежда по-малко прогестерон – хормон, който поддържа бременността.

В това време синтезът на хормона естроген се увеличава, а именно естрогенът подготвя тялото за раждането.

В резултат се променя формата и размера на матката, увеличава се еластичността на вагината и перинеалните тъкани.

Това е и времето, в което плодът се смъква надолу и започва да притиска входа на малкия таз.

Съвкупността от всичко това указва, че бременността е към края си и скоро ще започне раждането. Тези признаци могат да се проявят и седмици, и дни, и часове по-рано.

Възможно и въобще да не ги усетите, особено, ако раждането е да първи път – предвестниците могат да останат незабелязани.

Жените, които ще стават майки за втори път, се вслушват в това, което им казва тялото по-внимателно и могат да усетят признаците за раждането до 4-5 седмици по-рано.

Ето 9 признака, че бебето е на път:

Коремът се смъква надолу

Това е характерен признак за скорошно раждане. При тези, които ще раждат за първи път, коремът се отпуска надолу около 10-14 дни преди раждането, а за жените, които ще стават майки втори път, може да се случи и няколко часа преди това.

Главата на плода застава плътно на входа на малкия таз и вследствие на това матката престава да притиска диафрагмата, а стомахът и белите дробове си възвръщат формата от преди.

Жената може да усети това по дишането си, което става по-лесно и по това, че усещането за тежест в и киселините в стомаха изчезват след ядене.

Леко отслабвате

Загубата на тегло в края на бременността се дължи на намаляването на концентрацията на прогестерон, който задържа течността в тъканите. Отслабването може да варира от 400 - 500 грама до 2 кг.

Бъдещата майка започва да се обува по-лесно, да успява да свали пръстените от пръстите си, а чорапите ѝ вече не се впиват в краката - отоците намаляват.

Разкритие

През бременността в цервикалния канал се оформя слузеста запушалка от секрет, изключително важна, тъй като има бактерицидни свойства и предпазва плода от инфекции. При наближаване на раждането тялото я изхвърля и може да забележите това по специфичен секрет с прозрачен или жълтеникав цвят.

Запушалката може да излезе наведнъж или на няколко пъти. Изхвърлянето ѝ от тялото говори за това, че вече има малко разкритие на маточната шийка и раждането предстои до няколко часа или няколко дни.

Емоционална лабилност


В края на бременността жената става непредсказуема – от веселие и усмивки преминава лесно към сълзи, а чувството за умора рязко се сменя с енергичност и активна дейност. Това се обяснява с хормоналните изменения и може да се забележи особено отчетливо около 7-10 дни преди раждането.

Бебето мърда по-малко

Към края на бременността то е достигнало максималните си размери и му става тясно в матката, намалява и обемът на околоплодните води, и това затруднява движенията му.

Дискомфорт в матката

В 37-ата – 38-ата седмица бъдещата майка започва да усеща подготвителните движения на матката, която се "тренира" в навечерието на раждането, защото ще трябва да работи усилено. Контракциите са нерегулярни и продължават между 30 и 120 секунди, като причиняват дискомфорт на бременната, но не са опасни.

Някои бременни въобще не ги усещат, други отшумяват след като вземете душ, а когато са по-осезателни, попитайте личния лекар дали можете да пиете някакво лекарство.

По-често уриниране и диария

Когато бебето притиска входа на малкия таз, се притиска и пикочният мехур, което увеличава нуждата от уриниране. Повишената концентрация на естроген разрежда и увеличава изпражненията и това може да се случи ден-два преди раждането.

Инстинкт за „гнездене“

Няколко седмици преди раждането се проявява и необичайна дотогава домашна активност. Бъдещата майка щателно прибира, подрежда и подготвя всички вещи, които са нужни за бебето и за нея, започва да шие…

Това е вроден инстинкт у жените. И още: към края на бременността центърът на тежестта на тялото се измества и прави походката ѝ бавна, тежка и поклащаща се. Вие сте, както се казва, на финалната права. Успех!

Източник: detstrana.ru, адаптация Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа