4 ситуации, на които да погледнете от веселата страна

Не бързайте да се карате на детето, а приемете станалото с чувство за хумор

Снимка: Shutterstock

Когато децата са малки, неизменно ще ви се случи да се сблъскате и с някои ситуации, за които имате усещането, че сякаш ви правят напук. Всъщност не е точно така.

През цялото детство малчуганите се учат и подготвят за онова, което тепърва им предстои. Дори дразнещите на пръв поглед случки, за тях имат огромно значение и им помагат не само да разберат света около тях, но и да направят крачка напред.

Ето, затова, е важно да подходите максимално търпеливо, дори когато виждате, че малките ви наблюдават с хитър поглед, очаквайки вашата реакция. Много помага в такъв момент, ако приемете случката от веселата страна. Заредете се с чувство за хумор и вижте станалото като страничен наблюдател. Със сигурност няма да ви се стори толкова ужасяващо, колкото реално изглежда. А и това са неща, за които след време ще си спомняте с умиление.

Ето и 4 най-чести ситуации, които обикновено изправят родителите на нокти, но всъщност не са толкова фатални и спокойно могат да се приемат с усмивка.

Снимка: Shutterstock

1. Включване на нова непозната храна в менюто на бебето

Няма начин да се разминете с това. Почти всяко бебе има предпочитани, по-малко любими и откровено неприятни храни. Работата е там, че те са полезни за него и трябва някак да го научите да ги яде.

Запознаването с всяка нова храна може да предизвика най-различни реакции от негова страна: недоверие, стисната уста, отблъскване на лъжичката, плюене. А най-неприятно е, когато то реши да изкиха или изплюе събираната в устата непозната храна, така че тя да полети из въздуха артистично.

Ясно е, че ще трябва да почистите (за кой ли път). Но за миг застанете отстрани и погледнете на омазаното до уши бебе, което ви гледа щастливо. Тази гледка определено заслужава да бъде заснета.

2. Упорит отказ да се храни с някоя храна

Това се случва в един последващ етап и може да продължи дълго. От ваша страна се иска да се потрудите и да поднасяте недолюбваните храни по атрактивен начин, за да сприятелите хлапето с тях.

Но се пригответе и за откровен саботаж от негова страна. Като по-малко то може да нахлупи паничката с каша върху главата си, а като по-голямо тайно да храни кучето или котката под масата, да пъха храна в джобовете си или да я изсипва в саксията, докато не гледате.

Хайде, сега си припомнете дали и вие някога не сте правили нещо подобно? Защо тогава се гневите и сърдите на детето? Ако е малко по-голямо, може дори да му разкажете какво сте правили вие в подобна ситуация и така да му покажете, че знаете всички тайни места, където би могло да скрие нехаресваната храна.

3. Разходка навън след дъжда

След дъжд въздухът е изключително чист и приятен (освен, ако не е в някой от студените сезони), така че няма нужда да отлагате разходката навън. Още повече, че за детето излизането на открито носи редица ползи.

Проблемът е друг. Имате усещането, че локвите притежават някакъв странен магнит, който привлича неудържимо мъника. Миг невнимание и той вече е с двата крака в някоя локва, при това удряйки крака във водата с неудържим възторг.

Всъщност учените имат обяснение за това поведение. Водата не просто привлича децата за игра, а цопайки в локвите те интуитивно възприемат и някои физични закона – колко силно например трябва да ударят с краче, за да изхвърчи водата по-далеч.

Снимка: Shutterstock

4. Рисуване по стените

Независимо дали са с тапети или боядисани, в светъл или по-ярък цвят, стените на жилището за децата са и подходящо платно за рисуване. И трудно биха разбрали и възприели вашите забрани или гневни реакции.

Това всъщност може много лесно да се разреши, ако просто предоставите на децата една стена в неговата стая за рисуване. Може и сами да започнете, рисувайки слънце. Така ще му определите конкретно пространство и то няма да се разпростира из целия дом.

От друга страна, рисуването само по себе си е креативно занимание, което не бива да спирате в никакъв случай, защото то помага на децата да се изразят по още един, творчески начин. Една стена може да се пребоядиса много лесно, така че не се гневете излишно. Но преди да я „поправите“, не пропускайте да заснемете рисунките на децата.

Соня Димова

Коментари
Последни видеа