Полезни съвети за детските занимания

Кои игри са най-подходящи според възрастта на малчугана

24 Януари 2023 г.
Полезни съвети за детските занимания

Снимка: Shutterstock

Игрите са много важни за децата, защото чрез тях изследват и изучават околния свят и хората в него. Децата могат да си играят с всичко, но е добре да знаем кои игри и играчки са подходящи и полезни за тях в различните периоди на развитието им. По този начин освен забавление, ще осигурите и метод за усъвършенстване на фината моторика, когнитивните способности и научаването на нови неща.

Снимка: Shutterstock

Играчките в най-ранна възраст

Новородените не са физически активни, виждат едва на 25 сантиметра от себе си и чуват определени звуци и гласове. Това обаче не означава, че мозъкът им не може да се стимулира. Най-добрите бебешки играчки, с които да започнете са:

- Музикална въртележка: тя трябва да е закрепена за кошарата, на 25 сантиметра от главата на бебето, за да може то да вижда движещите се фигури. Въртележката ще стимулира зрението и слуха му, а също и ще помогне на новороденото да се успокои. Избирайте ярки цветове, защото колкото и красиви да са пастелните нюанси, в първите седмици бебетата няма да могат да ги различат.

- Килимче за игра: килимчетата за игра са много полезни в началните месеци от живота на бебето, тъй като му позволяват да развие фината си моторика и да укрепне физически. Може да поставяте бебето по корем, щом педиатърът разреши това. Движенията, които то извършва, ще подготви мускулите на гърба и врата, които от своя страна ще трябва да са готови за етапа на сядане след шестмесечна възраст и за прохождането по-късно.

- Дрънкалка: тази играчка също помага за развитието на фината моторика и въображението, когато бебето се опитва да контролира ръцете си, за да я достигне и да си играе с нея.

- Интерактивни кубове за игра: придобиват все по-голяма популярност, защото предлагат разнообразни игри и дейности за най-малките. Кубовете са изключително практични, когато нямате много място за отделни игри и играчки.

- Сензорни (тактилни) книжки: те са първата среща на децата с книгите, макар само визуално да приличат на традиционното четиво. Страниците са направени от различни материи и материали, а някои от тях имат махащи се елементи, което ги прави фаворит сред децата.

- Кубове за редене: подходящи са след деветмесечна възраст, когато се предполага, че децата са овладели координацията между ръцете и очите си.

- Проходилка: след десетия месец бебетата започват да правят опити за ставане и скоро успяват да направят първите си стъпки, придържайки се към предметите около тях или с помощта на някой възрастен. Проходилките тип „уокър“ са подходящи, защото не натоварват ставите. Този аксесоар е идеален помощник за бебето, докато то не усъвършенства самостоятелното ходене.

Игри за деца над 2 години

На две години децата вече могат да ходят, да тичат и да говорят. Това е период, през който се развиват социалните умения, а след третата годинка се прилагат и на практика. Запознаствата с други деца разширяват мирогледа на малкото, а това от своя страна развихря фантазията му.

Детските игри също се влияят от това развитие, а спектърът им се разширява и дори родителите могат да се включат в забавленията. Стимулирането на фантазията помага на детето да усъвършенства говора и да увеличи речниковия си запас. Едно от най-подходящите занимания в тази възраст е имитирането на различни персонажи: пирати, учители, крале и др.

Ето и някои от най-популярните игри и играчки за деца, навършили две години:

- Кукли: безспорно те са класика в детския арсенал от играчки. Момичетата, както и момчетата, обичат кукли и чрез играта с тях имитират майките и бащите си. Тази игра създава основа за по-детайлните имитации на по-късен етап.

- Игри развиващи въображението: Този тип стимулация е много важна за формиране на креативността. Играта или играчката не трябва да забавлява изцяло детето, а да го подтиква към съчиняване на история, около която играта да се развива и продължава.

Снимка: Shutterstock

- Настолни игри: този тип игри са подходящи за студените зимни вечери и когато времето навън е лошо и не позволява разходка. Настолните игри помагат за укрепване на връзката между дете и родител. Може да се сдобиете с такава игра в почти всяка книжарница, а изборът, който предлагат е огромен.

- Образователни игри: могат да са разнообразни - под формата на настолни игри, карти, кубове и т. н. Чрез тях децата научават цветовете, числата и азбуката, както и да натрупат знания по много други теми. Пъзелите и телескопите са подходящи за привличане на детския интерес към науката.

- Имитации: след навършване на три години, децата са способни да извършват имитации, с които да демонстрират своето виждане за всичко и всички, които ги заобикалят. Най-често срещаните персонажи, които провокират интереса им, са полицаите, лекарите, учителите или хората от семейството и детската градина. Тази игра учи детето да попива света около себе си в детайли и да се адаптира в него.

- Насърчаване чрез изкуство: независимо дали ще им предоставите водни боички, пастели, глина или прежда, децата ще дадат всичко от себе си, за да сътворят свой собствен шедьовър, който да стопли сърцата на мама и татко. Освен това, творческите дейности стимулират мозъка и помагат за себеизразяването на детето.

- Игри навън: Игрите на открито са фундаментална част от физическото и менталното развитие на децата. Тичане, скачане, катерене и каране на колело са малка част от възможностите, които ни предоставя едно открито пространство. Играта на топка с приятели например, подобрява социалните контакти и усъвършенства двигателните умения. Всички тези дейности възпрепятстват заседналия начин на живот, който води до редица здравословни проблеми.

Каквото и да изберете, бъдете сигурни, че обръщате достатъчно внимание на детето, докато то си играе. Това разбира се, не означава да играете вместо него. Децата обожават вниманието на родителите си и нямат нищо против да прекарват свободното си време заедно.

Симона Върбанова по материали от Todo Papás

Здраве

Как да почистите детските играчки

Да поговорим

Защо детето си хвърля играчките

Да поговорим

От колко играчки има нужда детето

Още от Да поговорим

Млад мъж целува корена на бременната си жена. Снимка: Getty

 

Кой избира име на детето

Методът Монтесори разглежда грешките като необходима стъпка за развитието на децата.

Снимка: Shutterstock

Защо е важно да позволявате на детето да греши

Момче, което има затруднения в училище. Снимка: Getty

Разпознайте дислексията преди детето да тръгне на училище

След като разпознаем нуждите на вътрешното си Аз, можем да го успокоим.

Снимка: Shutterstock

4 неща, които трябва да дадете на вътрешното си Аз, за да се успокоите

Има начини да се справите с натрупаните килограми след раждането.

Снимка: Shutterstock

Можете ли безопасно да отслабнете по време на кърмене

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Момиченце товори с майка си. Снимка: Getty

Млад мъж целува корена на бременната си жена. Снимка: Getty

 

 

Хейли Джейд и Евън Макклинток. Снимка: Instagram

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Момиченце товори с майка си. Снимка: Getty

Мнение на специалиста

10 речеви умения на 3-годишното дете

То може да общува съвсем пълноценно

 

Хейли Джейд и Евън Макклинток. Снимка: Instagram

Заедно

Дъщерята на Еминем стяга сватба

Хейли Джейд публикува видео, на което приготвя куфара за моминското парти

Млад мъж целува корена на бременната си жена. Снимка: Getty

 

Мнение на специалиста

Кой избира име на детето

Как да решим вечния спор, със съвет на психолог, свещеник и екстрасенс

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty

Методът Монтесори разглежда грешките като необходима стъпка за развитието на децата.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Защо е важно да позволявате на детето да греши

Ето каква е гледната точка на метода Монтесори

Момче, което има затруднения в училище. Снимка: Getty

Мнение на специалиста

Разпознайте дислексията преди детето да тръгне на училище

Обикновено набеждават малчугана, че е мързелив и разсеян