Полезни съвети за детските занимания

Кои игри са най-подходящи според възрастта на малчугана

24 януари 2023 г.

Снимка: Shutterstock

Игрите са много важни за децата, защото чрез тях изследват и изучават околния свят и хората в него. Децата могат да си играят с всичко, но е добре да знаем кои игри и играчки са подходящи и полезни за тях в различните периоди на развитието им. По този начин освен забавление, ще осигурите и метод за усъвършенстване на фината моторика, когнитивните способности и научаването на нови неща.

Снимка: Shutterstock

Играчките в най-ранна възраст

Новородените не са физически активни, виждат едва на 25 сантиметра от себе си и чуват определени звуци и гласове. Това обаче не означава, че мозъкът им не може да се стимулира. Най-добрите бебешки играчки, с които да започнете са:

- Музикална въртележка: тя трябва да е закрепена за кошарата, на 25 сантиметра от главата на бебето, за да може то да вижда движещите се фигури. Въртележката ще стимулира зрението и слуха му, а също и ще помогне на новороденото да се успокои. Избирайте ярки цветове, защото колкото и красиви да са пастелните нюанси, в първите седмици бебетата няма да могат да ги различат.

- Килимче за игра: килимчетата за игра са много полезни в началните месеци от живота на бебето, тъй като му позволяват да развие фината си моторика и да укрепне физически. Може да поставяте бебето по корем, щом педиатърът разреши това. Движенията, които то извършва, ще подготви мускулите на гърба и врата, които от своя страна ще трябва да са готови за етапа на сядане след шестмесечна възраст и за прохождането по-късно.

- Дрънкалка: тази играчка също помага за развитието на фината моторика и въображението, когато бебето се опитва да контролира ръцете си, за да я достигне и да си играе с нея.

- Интерактивни кубове за игра: придобиват все по-голяма популярност, защото предлагат разнообразни игри и дейности за най-малките. Кубовете са изключително практични, когато нямате много място за отделни игри и играчки.

- Сензорни (тактилни) книжки: те са първата среща на децата с книгите, макар само визуално да приличат на традиционното четиво. Страниците са направени от различни материи и материали, а някои от тях имат махащи се елементи, което ги прави фаворит сред децата.

- Кубове за редене: подходящи са след деветмесечна възраст, когато се предполага, че децата са овладели координацията между ръцете и очите си.

- Проходилка: след десетия месец бебетата започват да правят опити за ставане и скоро успяват да направят първите си стъпки, придържайки се към предметите около тях или с помощта на някой възрастен. Проходилките тип „уокър“ са подходящи, защото не натоварват ставите. Този аксесоар е идеален помощник за бебето, докато то не усъвършенства самостоятелното ходене.

Игри за деца над 2 години

На две години децата вече могат да ходят, да тичат и да говорят. Това е период, през който се развиват социалните умения, а след третата годинка се прилагат и на практика. Запознаствата с други деца разширяват мирогледа на малкото, а това от своя страна развихря фантазията му.

Детските игри също се влияят от това развитие, а спектърът им се разширява и дори родителите могат да се включат в забавленията. Стимулирането на фантазията помага на детето да усъвършенства говора и да увеличи речниковия си запас. Едно от най-подходящите занимания в тази възраст е имитирането на различни персонажи: пирати, учители, крале и др.

Ето и някои от най-популярните игри и играчки за деца, навършили две години:

- Кукли: безспорно те са класика в детския арсенал от играчки. Момичетата, както и момчетата, обичат кукли и чрез играта с тях имитират майките и бащите си. Тази игра създава основа за по-детайлните имитации на по-късен етап.

- Игри развиващи въображението: Този тип стимулация е много важна за формиране на креативността. Играта или играчката не трябва да забавлява изцяло детето, а да го подтиква към съчиняване на история, около която играта да се развива и продължава.

Снимка: Shutterstock

- Настолни игри: този тип игри са подходящи за студените зимни вечери и когато времето навън е лошо и не позволява разходка. Настолните игри помагат за укрепване на връзката между дете и родител. Може да се сдобиете с такава игра в почти всяка книжарница, а изборът, който предлагат е огромен.

- Образователни игри: могат да са разнообразни - под формата на настолни игри, карти, кубове и т. н. Чрез тях децата научават цветовете, числата и азбуката, както и да натрупат знания по много други теми. Пъзелите и телескопите са подходящи за привличане на детския интерес към науката.

- Имитации: след навършване на три години, децата са способни да извършват имитации, с които да демонстрират своето виждане за всичко и всички, които ги заобикалят. Най-често срещаните персонажи, които провокират интереса им, са полицаите, лекарите, учителите или хората от семейството и детската градина. Тази игра учи детето да попива света около себе си в детайли и да се адаптира в него.

- Насърчаване чрез изкуство: независимо дали ще им предоставите водни боички, пастели, глина или прежда, децата ще дадат всичко от себе си, за да сътворят свой собствен шедьовър, който да стопли сърцата на мама и татко. Освен това, творческите дейности стимулират мозъка и помагат за себеизразяването на детето.

- Игри навън: Игрите на открито са фундаментална част от физическото и менталното развитие на децата. Тичане, скачане, катерене и каране на колело са малка част от възможностите, които ни предоставя едно открито пространство. Играта на топка с приятели например, подобрява социалните контакти и усъвършенства двигателните умения. Всички тези дейности възпрепятстват заседналия начин на живот, който води до редица здравословни проблеми.

Каквото и да изберете, бъдете сигурни, че обръщате достатъчно внимание на детето, докато то си играе. Това разбира се, не означава да играете вместо него. Децата обожават вниманието на родителите си и нямат нищо против да прекарват свободното си време заедно.

Симона Върбанова по материали от Todo Papás

Коментари
Последни видеа

Тъгата е

04 февруари 2023 г.