Да се върнем на работа без стрес след раждането

5 идеи за по-плавен преход към натовареното ежедневие

30 януари 2023 г.

Снимка: Shutterstock

Не се затваряйте вкъщи през първите месеци от живота на вашето бебе и се научете да разпределяте правилно деня си, така че да ви остава време и за други неща. Това ще ви помогне на по-късен етап да се върнете на работа без стрес и без притеснение за бебето или за вашата кондиция на работното място.

На думи може би звучи лесно, но на практика не е точно така. Повечето майки преживяват завръщането на работа и раздялата с бебето като труден и стресиращ период, както от организационна, така и от емоционална гледна точка. Но има начин това да се случи и по-леко.

Опитайте тези 5 практични идеи, които ще ви помогнат да преодолеете този период плавно и без стрес.

Снимка: Shutterstock

1. Не се затваряйте у дома през първите месеци на бебето

В началото повечето майки са объркани от новия ред, който трябва да следват, и затова предпочитат да прекарват повече време у дома, където се чувстват защитени. Грешка! Много важно е от самото начало да не се затваряте в жилището, защото така ще ви бъде още по-трудно да се адаптирате след това. Дори кратката разходка в близката градинка е полезна, за да се овладее чувството на изолация, което често потиска майките. Освен това е и полезна за бебето. А и в градинката или парка ще срещнете други майки, с които може да обсъдите проблеми и преживявания, които ви вълнуват. Говорейки си с тях, ще се отпуснете и ще се почувствате по-стабилни. И една интересна идея, която може да ви бъде от двойна полза. Посетете курс за плуване за бебета. Там също ще срещнете майки, а бебето ви ще свикне с водата и в един по-късен момент лесно ще се научи да плува.

2. Доверието дава спокойствие

Добре помислете на кого може да оставите детето, след като се върнете на работа. За да преживеете този период по възможно най-спокойния начин, от съществено значение е да сте много сигурни в решението си. Дали харесаният човек ще бъде роднина или професионална бавачка, няма значение. Важното е да нямате тревоги и съмнения относно направения избор. Детето, дори много малко, възприема душевното състояние на майката и може да попие несигурността и страховете й и само чрез начина, по който звучи гласа й на тръгване. Следователно е много важно тя да се чувства спокойна и да има пълно доверие на онзи, на който ще го повери.

3. Започнете да работите постепенно

Ако условията го позволяват, добре би било да се върнете на работа постепенно. В началото може да останете за няколко часа, а след това за половин ден или на непълно работно време от 5-6 часа. Така преходът ще бъде по-плавен и няма да ви носи притеснения и негативи в емоционален план. Освен това раздялата на малки стъпки е не така болезнена за детето. От съществено значение е връщането на работа да не се преживява като отказ от майчината роля. Вие ще продължите да имате контрол над всичко, макар и от дистанция.

4. Доверете се на адаптивността на детето

Нормално е връщането на работа да бъде придружено от известна доза тревожност и чувство за вина, стига това да не ви обсебва. Важното е да вярвате в детето си. Всяко дете има доста добри адаптивни способности и обикновено лесно свиква с промените. А и това за него е трупане на опит, който го обогатява. Добре е новият човек, който ще влезе в неговия живот, да го направи постепенно, за да не се почувства то застрашено.

Снимка: Shutterstock

5. Повтаряйте си, че не сте супер майка

Не е възможно да давате всичко от себе си във всяка ситуация, защото в даден момент ще ви свършат силите и енергията. Затова не се опитвайте да бъдете супер майка на всяка цена. Този наложен от филмите модел на майки, които се справят с всичко, решават проблемите с един замах и са винаги в добро настроение, няма нищо общо с реалността. В реалността всички майки са хора и имат нужда от почивка или един релаксиращ душ в банята. Затова не се притеснявайте да помолите близък човек, на когото имате доверие, за малко помощ. А и никой не твърди, че трябва всяка вечер да поднасяте кулинарни шедьоври на масата. Един път просто поръчайте пица. И не се укорявайте, ако излезете на разходка или театър с партньора, докато детето е у дома с баба си. Това със сигурност не ви прави лоша майка.

По материали от Nostro figlio

Коментари
Последни видеа