Как най-безболезнено да разделите детето от биберона

Ето няколко полезни съвета, които ще ви улеснят в този период

16 Юни 2022 г.
Как най-безболезнено да разделите детето от биберона

Снимка: Shutterstock

Първото, което трябва да знаете е, че биберонът е не просто залъгалка за детето, а истинско съкровище, от което то няма да се откаже лесно. Биберонът му дава удоволствието, което то получава, когато суче, тъй като задоволява смукателния рефлекс.

На по-късен етап, с негова помощ то се успокоява, а за майката е благодат, тъй като за известно време й дарява малко спокойствие. Но все някога детето трябва да се откаже от любимата си „биба“. Ето как да направите това, без да стресирате мъника.

Снимка: Shutterstock

Кога е най-добре да започнете опитите

Най-удобното време за отказване е на възраст 6-7 месеца. Тогава бебето започва да се интересува от света около него, да пробва с ръце и на вкус различните материи, да следи какво се случва. Не бързайте обаче да махате изведнъж биберона, а само намалете използването му от няколко пъти на ден до 1-2 пъти дневно и постепенно до няколко пъти седмично.

Има различни теории и школи по този въпрос. Едните са за рязко премахване на залъгалката, други предпочитат по-плавния преход. Няма универсален отговор, но педиатрите обикновено препоръчват ограничаване или спиране на употребата около шестия месец, за да се избегне риска от ушни инфекции, особено ако детето има естествено предразположение към тази патология. Но няма единно правило. Залъгалките всъщност могат да бъдат много полезни за облекчаване на стреса в определени моменти от живота на детето – при пътуване, когато тръгне на ясла или градина, ако е сънувало кошмар…

След деветия месец бебетата започват да развиват емоционална привързаност към биберона си. Това не означава, че трябва да бързате да го махате, а просто да бъдете готови да се справите с протестите и трудностите, когато решите да правите това.

Ако детето все още не желае да се откаже от залъгалката, не се отчайвайте – все някога ще стане. Няма първокласник с биберон или ако има някъде по света, то вероятно става дума за рядко изключение.

На каква възраст то трябва да спре да използва залъгалка

Повечето деца са емоционално готови да се откажат от нея между 2 и 4 години. Добре е обаче да подготвите малчугана, че е време да се раздели с биберона. Може да си измислите Фея на бибероните, която да отнесе залъгалката, оставяйки на нейно място нова играчка. Но предварително подгответе детето за предстоящата приятна изненада, за да я възприеме то именно като такава, а не като загуба.

Може да се наложи да успокоявате всеки ден детето, което все още ще търси с какво да запълни смукателните навици. Дайте му да гушка плюшено мече или меко шалче. Водете разговори с плюшените му животни и умело вмъквайте по една похвала за детето, което цяла сутрин не е използвало биберон. Нека и плюшковците поздравят детето за неговото постижение. Целта е да го направите щастливо и то да се почувства гордо от постигнатото, така и залъгалката няма да му липсва много.

Постепенно ограничете използването на биберона до определени ситуации - преди заспиване вечер или в стресови моменти, когато е необходимо да го успокоите.

Снимка: Shutterstock

Важно! Създайте му хубави емоции

„Тренирайте“ и няколко момента „без залъгалка“ през целия ден. Започнете с 30 минути - след дрямка е много подходящо, и превърнете това в игра. А времето без биберон запълнете с нещо интересно – четене на книга или първи опити да рисувате заедно.

В никакъв случай не казвайте, че подарявате залъгалката на друго дете. Това е грешна тактика, тъй като може да провокира ревност всеки път, когато то види бебе с биберон.

Заедно решете кога да оставите залъгалката на Феята и непременно му пригответе подарък. Играчката, която то ще намери от Феята, е играчка от Феята. А подаръкът от вас е нещо друго. Тоест в този ден детето ще получи два подаръка – един от вас и един от Феята, които да го забавляват.

Може да превърнете очакването на Феята в истинско приключение и на специален календар да отброявате дните до идването й. Важното е да бъдете позитивни и да „натоварите“ момента с хубави емоции, а не с негативни, които да стресират детето. Добре е на сутринта, детето да намери и благодарствено писмо от Феята.

И се подгответе с дузина приятни истории, които да му разказвате, когато то има нужда от утеха, запълвайки така нуждата от липсващата залъгалка.

По материали от Mamma sto bene

Здраве

Вашето дете на 18 месеца: Време е за раздяла с биберона и памперса

Да поговорим

Най-добрите биберони-залъгалки

Здраве

Стерилизирането на бибероните не носи полза

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Има издайнически знаци, които показват какъв тип човек стои срещу вас.

Снимка: Shutterstock

Родителите трябва да се научат да изслушват децата.

Снимка: Shutterstock

Забавните приключения на любимите герои ще зарадват най-малките.

Снимка: Cartoonito

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Певицата Шер. Снимка: Getty

 

Новини

Шер поднови връзката си с младия Александър Едуардс

Влюбените бяха засечени да вечерят в ресторант Funke в Бевърли Хилс

Майка изпраща детето си на училище. Снимка: Getty

Образование

Защо плачем, когато изпращаме детето на училище

Майка написа искрен пост и сподели нещо близко и разбираемо за много родители

Отворена книга, есенно листо и ябълка. Снимка: Getty

Заедно

Ако ви трябвам

Има начини детето да научи правилно цветовете.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

На каква възраст децата научат цветовете

И по какъв начин може да им помогнете да направят това по-лесно

В даден момент на вратата на детската стая е възможно да се появи табелка "Не влизай".

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

3 причини защо децата е полезно да имат тайни от родителите

И как да ги предразположите да ви се доверят

Таткото може да бъде включен в грижите за бебето.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Как да накарате таткото да се почувства специален

След като бебето се появи, той лесно може да остане в сянка